Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Брестничка: Отвеждането в РПУ би причинило травми на детето без да доведе до положителен ефект

Съобщението предизвика мигновени реакции в социалните мрежи

Съобщение на вратата на училище в столичния квартал „Младост“, че децата, които не бъдат взети навреме, ще бъдат отведени в районното полицейско управление, предизвика вълнение сред родителите им и в социалните мрежи. Бележката вече е премахната, а от училището казаха, че нито едно дете не е водено в РПУ, но родителите са започнали навреме да вземат децата си.

Прекалено дългият престой на децата в училището, където няма условия за почивка, а децата са изложени и на шум, не винаги нахранени и топло облечени обаче е проблем от години.

Големият проблем в това послание е, че се внушава, че родителите са масово безотговорни, че редовно не си вземат децата навреме и трябва да се търси съдействие на полицията, което не е така, заяви Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители“, пред БНР:

 „Със сигурност комуникация, основана на заплахи, не е ползотворна. Тя не изгражда партньорство, а изгражда напрежение между страните и оттам отношенията се влошават и това се отразява зле на децата. В училище трябва да има ред и всички сме съгласни, че трябва да има правила и тези правила да се спазват. Когато тези правила се нарушават системно, училището трябва да търси партньорство с други органи, които да му помогнат. Вероятно първият орган, който трябва да помогне, са социалните служби, за да се види защо системно това дете не е прибирано. Доколкото разбирам, такъв случай в училището няма -  там деца от различни класове еднократно се е случвало родителите да закъснеят. Най-добрият начин е чрез едно обсъждане вътре в училището между учители и родители да се реши този казус. Примерно, би могло по някакъв начин да се заплаща от страна на родителя това просрочено време на човека, който е ангажиран с детето през това време и, естествено, ако това се случва системно, отново да се търси съдействието на социалните служби да се види какъв е проблемът,  защото за децата не е добре да прекарват по 12 или 15 часа в училището“.

Брестничка е категорична, че охранителите в едно училище трябва да са преминали обучение за работа с деца, ако ще се грижат за тях след часовете и до появата на родителите им.

"При всички положениея, трябва да има организация, която прави училището, и да има процедура, ако системно се нарушават тези правила, но полицейската мярка за закрила е мярка, която се прилага в извънредна ситуация, когато е застрашен животът или здравето на детето. Това не може да бъде решението на въпроса". Отвеждането в РПУ би причинило травми на детето и чувство за вина у него без да доведе до положителен ефект.

За предаването „Хоризонт до обед“ Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ допълни, че съобщението е част от вътрешен правилник на съответното училище:

„Организацията на учебния ден на учителя трябва да бъде в унисон с училищния правилник. Нека не забравяме, че много често се е случвало учителят да работи много повече часове на ден. Бяхме стигнали до 55 часа седмично, а учителят работи и много често несвойствена работа“.

Всяко училище организира възможности децата да изчакат родителите си, но явно случаите зачестяват, коментира той. Петров заяви, че приема предложението на Брестничка, но подчерта, че подобна промяна би била трудна, защото:

„Българските учители и българските образователни институции нямат право да събират пари, да работят с пари, а всъщност става въпрос за нещо, което е извънредно. Много трудно ще се стигне до една такава допълнителна услуга. По-скоро могат да се потърсят с частни занимални или почасово да се да се включват в такива ситуации“, но тук  акцентът е друг - голяма част от родителите са се почувствали засегнати от такова напомняне, че видите ли, ако сте забравили за своите деца, те ще бъдат в полицейското управление. Друга част от родителите, които пък са си изпълнили както трябва своите родителски задължения, най-вероятно са инициатори на този сигнал в социалните мрежи“.

Работното време и административната работа са сред нещата, които отблъскват учителите от образователната система.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22