Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Ислямска държава е идеология, не може да бъде победена

Журналистът прогнозира военен конфликт между САЩ и Иран

„Смешно е да се говори, че Ислямска държава е победена. Тръмп и разузнаването му в Ирак и в Сирия много добре знаят, че това не е вярно, даже през последните месеци от Ислямска държава започнаха да излизат съвсем легално и да заявяват желанието си да започнат отново борбата си за ислямски халифат". Така журналистът Мохамед Халаф коментира пред БНР заявеното от президента на САЩ оттегляне от Сирия. Според американски медии това решение е в разрез с препоръките на политическите и военните съветници в Белия дом.

„След като има конфликти в Близкия изток, в Ирак, политически и икономически, след като има турска, саудитска, иранска намеса в Ирак и Сирия, ще има и Ислямска държава. Това е идеология, тя не може да бъде победена“.

„Това решение на САЩ може да е начин да изтеглят Турция от съюза си с Иран и Русия. Американците няма как да не разбират геополитическата важност на Турция в региона. Това ще доведе до разкол между Турция, от една страна, и Русия и Иран, от друга, тъй като Турция ще се отдалечава от Русия и Иран. Явно има договорка между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп Турция да спазва стриктно санкциите срещу Иран. Това ни води до мисъл, че САЩ подготвя широка икономическа и финансова операция, даже и военни действия, срещу Иран, защото Иран продължава да се намесва в различните конфликти в региона и отказва да се подчини на това, което иска Тръмп“, подчерта още журналистът в предаването „12+3".

„Кюрдите заплашиха, че ще пуснат всички затворници от Ислямска държава и техните семейства. Ще има големи проблеми с това. Русия ще попадне в неуправляема ситуация. Това е и една от причините САЩ да искат да се изтеглят, за да остави Русия в това блато. Не се знае кой ще попълни този вакуум, който ще се оформи в сирийския терен. Американците напускат. Това е същата грешка, която направи Барак Обама, когато напусна Ирак, и това доведе до създаването на Ислямска държава“, каза още Халаф.

Интервюто с Мохамед Халаф можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01