Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светлана Христова: Публичното пространство е един вид общо благо и затова лесно се осъзнава като такова


Защо публичните сгради и пространства мобилизират гражданска енергия и как тя да бъде оползотворена, както и защо хората се мобилизират да пазят пространства и сгради в по-голяма степен, отколкото човешки права, на тези въпроси отговаря доц. Светлана Христова пред БНР, правейки кратък социологичен и културологичен коментар върху протестите за градски пространства, който тръгна от последния горещ казус, свързан с горещите минерални извори в София.

“Публичното пространство е един вид общо благо и затова хората лесно го осъзнават като такова и лесно се мобилизират и усещането за подмяна, затова, че започва това общо благо да ни се изплъзва, някак си …По-общо казано чувството за подмяна на ценностите на обществото започва да надделява, хората стават нервни, хората вече не могат да понасят това“, каза доц. Христова, редактор на едно голямо изследване за публичните пространства, което излезе в издателство “Routledge” - тя е социолог, изследовател и преподавател в Югозападния университет, в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

“Въпросът ви отразява вероятно българския контекст, ако го погледнем по-широко, хората се солидаризират и за човешки каузи, мисля че и в България започнахме да откриваме тази солидарност“, каза тя.

“Като говоря хората имам предвид не само Централна и Източна Европа – говоря света като цяло. Ние навлизаме в една нова фаза, бих казала постконсуматорска фаза, когато хората осъзнават първо, че природата е с изчерпаеми ресурси, когато глобалното затопляне става факт, когато се случи кризата, финансовата криза, която обхвана света, и която доведе до масово обедняване на средната класа, но това е класа, която има културен капитал, социален капитал“, каза тя.

Тя коментира и темата как изглежда казусът с минералната вода, защото водата и въздухът – разбираме и като достъп до публични блага:

“Всъщност огромна е изненадата, защото от 80-те години на миналия век в света взе да се развива нещо, което можем да наречем “икономика на преживяването“. Значи това се пада глобално след времето, когато света, по-скоро развитите страни започнаха да се деиндустриализират. С намаляването на индустриите взе да се развива нещо, което днес припознаваме като творческа, креативна, културна индустрия, то се нарича също така “икономика на преживяването“, каза тя.

“Градовете започват да стават все по-ясно изразени самостоятелни играчи, особено в ЕС, където управление, права, политики се пределегират към съюза. Това води до увеличаване на ролята на регионите и на отделните градове".

“Казусът с централна баня той обхваща колкото възможността да оценим ресурсите, да видим как бихме могли да ги включим в тази “икономика на преживяването“, за да привлечем повече туристи“. Водата в София се явява вид културно наследство, то е свързано с едни вековни практики, каза още тя.

“Европа все повече става континент на застаряващото население. Все повече въпросът за здравето, въпросът за устойчивото използване на ресурсите, въпросът затова как ние ще успеем по-дълго време да живеем добре, пълноценно – качеството на живот, качеството на преживяването – това един много европейски въпрос“, каза още тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31