Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна продажба на картички връща надеждата на хора без дом

Дизайнерката Тонка Райчева рисува картички по истории на бездомници

Американската инициатива Second story cards им дава втори шанс

4
Снимка: Тонка Райчева

Българският графичен дизайнер Тонка Райчева участва в проект на американска компания, наречен Second story cards, който дава шанс на бездомници да се завърнат към пълноценен живот. Социалната кауза се базира върху продажбата на картички, вдъхновени от общуване с хората в неравностойно положение. Приходите от тези продажби помагат на останалите без дом да стъпят на краката си. От едната страна на картичката има откъс от личната история на човек без подслон, а от другата е разположена самата илюстрация. 
     

Тонка Райчева работи в Италия. Свързала се е с американската компания чрез познати.

"Те биха искали да помогнат на хора, които са отхвърлени от обществото. Тъй като нямат дом, те живеят на улицата, но са запазили в себе си тази искра. Те имат все още тази надежда за добро и искат да им помогнат да пренапишат своята история. Чрез беседите с тях успяваме да открием, че те наистина са запазили тази искра в себе си, че всъщност има много креативност в тях и въпреки че нямат тази кристалност на живота, която имаме ние - техният балон се е спукал, те успяват все още да имат човечното в себе си. Опитваме се да извадим от тях техните, макар и счупени мечти, техните спомени, да ги накараме да почувстват, че на някого все още му пука за тях", сподели Тонка Райчева в предаването "Хоризонт до обед".

"Водим беседи с тях, разговори, в които те разказват, както ми споделиха, за техните спомени, за техните мечти, за техните желания, затова как те виждат света, техните болки много често. Моята задача е по някакъв начин графично да го изобразя, така че да докосне други хора, които да си купят тази картичка", разказа дизайнерката.

Има път напред за изгубилите посоката в живота си, категорична е тя:

"Защото те наистина успяват да усетят как, когато на някой му пука, и когато някой дори ти подаде ръка с един пръст, има изход и всеки може да се справи. Много от тях, благодарение на приходите, които успяват да вземат от тази инициатива, са стъпили до някаква степен на краката си, някои са успели да си имат дом в общия смисъл, поне покрив над главите си. Защото повечето от хората, участвали в този проект, са бездомни, те наистина са били от улицата."

Тонка Райчева обясни, че продажбата на картичките върви много успешно. 

Още за идеята да се даде втори шанс на хората от улицата - чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57