Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Смяната на Джеймс Матис е част от промяната на външната политика на САЩ

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Смяната на американския министър на отбраната Джеймс Матис не е свързана с конфликт, а е част от поредица промени в администрацията във Вашингтон, които очертават промяна на подхода във външната политика на страната. Това обясни в предаването „Хоризонт за вас“ анализаторът Димитър Гърдев:

„Искам да обърна внимание, че за смяната на секретаря по отбраната Джеймс Матис се говореше след междинните избори, които бяха за Конгрес в САЩ. Още тогава в едно интервю американския президент заяви, че може би се подготвя една такава смяна. Също така косвено го беше обвинил, че той е поддръжник на Демократическата партия и виждаме че това са едни процеси, които са назрели между тях двамата. Искам също да обърна внимание, че по време на тази кампания за Конгрес бяха сменени някои от ключовите позиции в чисто оперативното управление на войските на Пентагона и там кадровото решение на президента Тръмп наистина не е отскоро. Също така непосредствено след изборите американският президент смени министъра на правосъдието Джеф Сешънс, също така заместник-съветника по националната сигурност Рикардо също беше сменен, а в момента се говори, че може да се стигне и до смяната на министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсън. Така че това не е еднократен акт, не е някаква личностна неприязън, не е някакъв конфликт вътре между двамата, а чисто и просто можем да говорим за смяна на похода и смяна на вектора на политиката на САЩ. В самото изказване на секретаря по отбраната много ясно беше споменато, че те имат различия по въпросите на Сирия, Афганистан, но в края на краищата американският президент е този, който задава външната политика на САЩ и той носи естествена отговорност за нея.“

Гърдев очерта и какво може да се очаква в бъдеще:

„Сега, какво можем да очакваме? Вижте, по принцип след като беше разгромена „Ислямска държава“ оттук нататък САЩ бяха поставени в Сирия в една много сложна ситуация. Те разчитаха на кюрдските въоръжени формирования там, но се сблъскаха с много жесток отпор от страна на Ердоган и Турция и една директна заплаха за начало на широкомащабна операция на турските въоръжени сили източно от брега на река Ефрат, към Манбидж. Това ги поставяше в много сериозна ситуация, която крие в себе си възможност за пряк сблъсък. Вече имахме няколко такива заявления по средата на тази година, чрез дипломатически ходове бяха отложени едни такива действия, но това наистина притесняваше САЩ.

От друга страна какво могат да правят все още в Сирия, когато те са поставени пред възможността да бъдат въвлечени в някакъв конфликт с Турция? С иранските части там, също, които са на място на територията на Сирия и, естествено, с военновъздушните сили на Русия, които покриват сирийското пространство? От тук нататък може би ще се търси една форма на все пак запазване на интересите на САЩ там, но под формата на преговори, защото след като те правят такава крачка, естествено, ще се иска, убеден съм, от другите държави да постигнат баланс в самия регион.

От друга страна искам да обърна внимание, че в Ирак САЩ запазват доста сериозно своето присъствие в пет бази там, включително в западната провинция Анбар, която граничи със Сирия, в Ниневия имат две бази. Също така в Багдад, в Киркук. Те бяха доста ограничени, 2200 човека бяха на територията на Сирия американските военнослужещи, но все пак говорим за една промяна, а промяната е свързана с това, че ангажираността на американската армия в преки, активни действия на територията и на Афганистан, и на Сирия, тази активност ще намалява. САЩ запазват правото си да нанасят авиационни удари по целия периметър на тази зона – Сирия, Ирак, Афганистан, там, където се счита, че има терористична дейност и от тук нататък може би ще бъдем свидетели на една много сериозна активност на дипломатическото поприще.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп

Джим Матис обяви, че подава оставка в писмо до Тръмп

Американският министър на отбраната Джим Матис обяви, че подава оставка в писмо до президента Доналд Тръмп. Съобщението беше направено от самия Тръмп в Туитър. В съобщението си Тръмп отбелязва, че Матис ще се оттегли, с почести, в края на..

обновено на 21.12.18 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София...

публикувано на 13.07.24 в 07:25