Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативен подход към хората с психични затруднения си пробива път у нас

Пилотен проект предлага безплатни курсове за хора с психиатрични проблеми

Преодоляване на кризи, преоткриване на смисъла и връщане в руслото на нормалния живот са сред целите на обучението

Снимка: medicalnews.bg

Днес представят резултати от проекта "Колеж за овластяване". Той се занимава с възстановяване от житейски кризи чрез образователен подход. Пилотната инициатива се реализира от фондация „Глобална инициатива в психиатрията - София”. 

Практиката се прилага в съвременния свят от десет години, а у нас сега си пробива път, обясни в предаването "хоризонт до обед" Валентина Христакева, директор на фондацията. По думите й, това е една от най-бързо навлизащите алтернативни практики при работата с хора, изпитващи с психично-здравни трудности. 

Проектът помага на хора с психични затруднения да се "съберат" отново 

"Колежът - новото при него е, че той използва един подход към възстановяването или овластяването, към събирането на човека отново - в това да има достойнство, да се чувства значим - през подход, който е образователен. Не е през подхода на грижата, не е през благотворителността, а е през образованието", посочи Христакева.

Всеки, който е изгубил посоката и има желание да открие себе си отново, може да бъде студент в колежа. Участието в курсовете е безплатно и доброволно, а уникалното е, че всеки се учи от всеки:

"Всеки може да бъде студент в нашия колеж. Традиционно това са хора с психично-здравни трудности, но колежът е отворен за всякакви други хора, които имат криза, житейска или друга трудност, през която сами не могат да минат."

Освен дефицити, всеки разполага и с механизми за справяне

"Уроците се правят от самата група. Важното нещо, което всички ние научаваме в рамките на този колеж е, че всеки, освен дефицити, има и инструменти за справяне и тези инструменти, ако бъдат използвани ефективно, могат да ни помогнат да се съхраним, да се възстановим, да намерим смисъла и пътя и също така, ние самите през успешните си опити за справяне с някакви ситуации, можем да бъдем полезни и на други хора, които имат проблем, и който проблем в момента не могат да решат", подчерта Валентина Христакева.

Според нея, едно от нещата, което участниците в колежа променят, е перспективата за себе си:

"Че те всъщност могат да се възстановят - това е първото нещо, понеже традиционно хората с психично здраве и трудности в България, за тях се говори като за хора, които имат болест и оттам нататък това вече ги поставя в невъзможност за справяне. Сигурно е, че в рамките на колежа (има доста изследвания вече) хората получават доверие в себе си, че те могат да се възстановят, да имат отново един пълноценен живот."

Всеки може да избере курсовете, които му помагат

Скоро предстои да заработи и сайт по проекта. Курсовете се организират в семестри. През март 2019-а ще бъде обявен следващият семестър и курсовете в него. Валентина Христакева поясни, че курсовете са различни:

"От чисто практически по отношение на различни заболявания като биполярно разстройство, шизофрения, до курсове, които помагат за справяне със съня, справяне с хиперсензитивността, справяне с тревожността. Всеки човек може да избере курсовете, които подхождат най-добре за него. Не е задължително всеки да минава всички курсове."

Колежът за овластяване (възстановяване) като иновативната социална практика възниква в Обединеното кралство. Представлява образователен подход към социално-икономическата рехабилитация и интеграция на лица от уязвими групи. Според изследвания, повишава автономността, личната отговорност и мотивация за преодоляване на неблагоприятни житейски обстоятелства, насърчава реализацията в сферата на образованието и трудовия пазар и намалява използването на социални услуги в общността. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18