Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Минималният праг на субсидията не ощетява БПЦ

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС


Въвеждането на минимален праг на субсидията не ощетява Българската православна църква, както твърдят Обединените патриоти. Така Борислав Цеков – доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика, коментира в предаването „Хоризонт за вас“ промените в Закона за вероизповеданията:

„Категорично не може да се говори за ощетяване на Българската православна църква. Това, че се определя минимален праг на държавната субсидия, е нещо разумно, аз съм изненадан от подобни трактовки. Заедно с това трябва да имаме предвид и бюджетните възможности на държавата и това, че подобни субсидии не могат да се разширяват до безкрайност, но държавата в случая чрез тези законодателни поправки оставя минималния, гаранционния минимум, под който независимо от политическа, парламентарна, икономическа конюнктура, докато е в сила тази законова норма, няма да бъде коригиран, няма да се слиза под него в годишните закони за държавния бюджет.“

Според Цеков субсидирането е най-важният момент в промените:

„Най-важното, което се прави, е въвеждането на държавно субсидиране. Чуват се гласове, главно от протестантските деноминации и от някои други вероизповедания, че с това се нарушавала Конституцията, международните актове, принципът за равнопоставеност на вероизповеданията. Веднага искам и то много ясно да подчертая, че подобни възражения не са основателни. Ако до 2014 година по силата на практиката на съда в Страсбург, се правеше опит да бъде налаган като матрица на всички държави членки на Съвета на Европа подходът, че държавата трябва да е еднакво дистанцирана от всички вероизповедания, да бъде неутрален и безпристрастен организатор на правото на вероизповедания, без специални отношения, включително с основните вероизповедания в дадена държава, след 2014 съдът в Страсбург промени практиката си. (…) Тя се обърна диаметрално, за да се съобрази със съществуващите в почти всички държави от Европа реалности , а те са, че държавата има специални отношения с едно или повече вероизповедания, включително чрез тяхното финансиране. Стандартът, който се въведе от 2014 година, е, че държавно-църковните отношения са изцяло в преценката на съответната държава и тази преценка се базира на историческата традиция, цивилизационната принадлежност и, както казва съдът в Страсбург, актуалните баланси в обществото. Т. е., нашият законодател, ние като общество сме в правото си да въвеждаме такава държавна субсидия, включително да въвеждаме праг за тази субсидия и т.н., и това не нарушава правото на вероизповедание.“

В закона обаче има и проблемни моменти, смята експертът:

„Заедно с това с самия закон има и редица и доста спорни моменти, които засягат вече самото право на вероизповедание. Това, което протестантските, евангелистките деноминации поставят остро и аз напълно подкрепям, държавата едва ли не да лицензира местата за публична, религиозна дейност – молитвените домове и храмове, да се забранява това да бъде осъществявано на други места, освен тези, които ежегодно са декларирани от вероизповеданията, каквото задължение сега се въвежда с тези поправки.

За да не влизаме в теориите, ще се опитам да илюстрирам защо подобен подход от страна на държавата е недопустим. Правото на вероизповедание, в един по-широк контекст, е част от свободата на съвестта. Така както ние с вас и още няколко души започнем да си коментираме в едно кафене политиката, държавата не може да дойде да ни каже: „Вие нямате правото да коментирате политиката на това място, защото то не е определено за такова и нямате право да се занимавате с това, защото не сте регистрирани като партия“, така държавата няма правото да казва на хората къде съвместно да се молят, дали да го правят в читалищен дом, на улицата или у дома.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00