Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години от трагедията в Кербала

В Русе се състоя панихидата в памет на офицерски кандидат Антон Петров, който загина преди 15 години при атентата срещу българската база в Кербала, Ирак.
Снимка: БГНЕС

Навършват се 15 години от трагедията в иракския град Кербала. Точно след Рождество Христово базата „Индия“, за която отговаря български контингент, е атакувана от камион-бомба, в резултат на което загиват петима български войници. Над 20 души бяха ранени в различна степен при нападението с цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успя да предотврати взрива.

При терористичното нападение загинаха 29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов – командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров от българския пехотен батальон. Денонощие по-късно в болницата в Багдад от раните си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев.

В Плевен с военен ритуал отдадоха почит на загиналите в различни мисии на многонационалните сили в Ирак. Духовници от Плевенската митрополия отслужиха панихида пред паметната плоча на загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров. Граждани и военни организации поднесоха вени и цветя. В словото си полковник Николай Бешев, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, каза: "Трябваше да бъдем там, смятайки се за равнопоставени членове на НАТО. Доказахме, че можем да изпълняваме каквито и задачи да ни поставят, с цената на какъвто и да е риск, с цената на жертви, неминуеми, за съжаление. Смятам, че загубата не е безцелна". (Подробности за панихидата в Плевен можете да чуете от репортажа на Латинка Светозарова - в звуковия файл.)

С военна почест и пет въздушни откоса колеги на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров отбелязаха в Русе 15-ата годишнина от атентата в Ирак. Както вече 15 години поред точно в 11 часа пред гроба на офицерски кандидат Антон Петров се събраха негови роднини, приятели и колеги, за да си спомнят за черния 27 декември 2003 г, когато при атентата в Кербала загинаха петима наши бойци. Днес на церемонията отново бяха момчетата от 68-ма бригада "Специални сили" и техният командир бригаден генерал Явор Матеев: "Най-малкото, което можем да направим, е да не забравяме". За майката на Антон Иванка Петрова времето не намалява болката от загубата на сина ѝ.

Илиян Иванов е един от петимата български войници, които близо година се лекуват в Германия след инцидента: „Не можеш да изтриеш това от съзнанието, което се случи там. Първа мисия, държавата беше пред такова първо предизвикателство“, каза той. А съпругата му Стефка го чакала с тригодишната им дъщеря: „Страх ме беше да не останем сами само двете, обаче Господ ни го върна“, спомни си тя.

Полковник Стоил Чипилски е зам.-директор на Военна полиция. Преди 15 години е офицер по сигурността в първия батальон. За възможните причини полк. Чипилски каза: „Предстоеше изнасяне от тази сграда. Коалиционните сили явно са сметнали, че не е необходимо да се инвестират средства такива, каквито в другите бази бяха инвестирали по отношение на бетонни заграждения, които да възпрепятстват абсолютно достъпа“.Ген. Димитър Шивиков

Доклад, разсекретен по искане на „Хоризонт“ преди години, не показа виновни за атентата. Една от слабостите обаче е била при координирането между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Имало е недостатъчно разузнавателна информация за терористичните групировки към декември 2003 г.

До края на мисиите в Ирак загиналите български военни стават 13.

"Яростта ми тогава беше, че Министерството на отбраната не успяваше да се организира и да съобщи имената на загиналите в атаката срещу българската база "Индия". Как ли са се чувствали семействата на тези 500 български военни, без да знаят как са техните близки там", заяви генералът от резерва Димитър Шивиков пред БНР.

По повод коментарите, че българските военни отиват в чужбина заради доброто заплащане, ген. Шивиков коментира в предаването "12+3": "Военната служба е вид професия – една от най-възвишените, ние полагаме клетва да защитаваме отечеството, дори с цената на собствения си живот, но мотивът, който водеше българските военни в мисии в чужбина, беше самодоказването".

Според ген. Шивиков в момента Българската армия не е добре материално обезпечена.

Интервюто на Диана Янкулова с о.р. ген. Шивиков и репортажите на Добромир Видев и Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23