Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Воденичаров: В България има много хора, които биха могли да са полезни със съветите си на политиците

Акад. Стефан Воденичаров
Снимка: БГНЕС

"Много напрежение се е насъбрало между хората, даже стигаме до там, че много рядко споделяме това, което мислим помежду си. Някакси се затворихме в себе си, но нуждата от една национална цел, от една програма дългосрочна за развитието на България - това са неща, които настойчиво трябва да бъдат обсъждани в българското общество. Аз се радвам, че през миналата година вече 41 обществени и професионални организации подкрепиха тази идея и сега и из страната започваме да работим и да обсъждаме с българите тези неща", каза за предаването "12+3" акад. Стефан Воденичаров, председател на сдружение "Единение", по повод на това, че и през изминалата година българското общество остана разделено по много въпроси.

"Едно от нещата, които сме си поставили за цел, е да обсъдим по какъв начин можем да изработим една обща идея за единението на българите. Първото нещо, което сме си поставили, е хората, които настройват българи срещу българи, хора, които разпростаняват неверни новини, хора, които говорят за омраза, по някакъв начин обществото да ги порицава".

Към преодоляването на демографската катастрофа, връщането на българите в България и  качественото образование, като три най-важни неща, които трябва да бъдат спешно решени, според акад. Воденичаров трябва да се добави и това: "Ние трябва да седнем да произвеждаме в България, ние сме бедни, защото не произвеждаме достатъчно, не изнасяме стоки с висока добавена стойност, по този начин нашият стандарт непрекъснато ще бъде нисък, непрекъснато ще догонваме и скоро имаше прогнози, че ако не увеличим темповете за растежа на нашия БВП минимум до 8%, изоставането ще бъде със 100-120 години спрямо другите европейски държави. Това са темите, които трябва да седнат политиците, които са се обрекли да работят за България, да коментират, а не да търсят кои са различията между тях".


По повод идеята за създаване на програмно правителство с важни национални задачи, които да бъдат решавани с участието на всички представени в парламента политичесдки сили и президента акад. Воденичаров смята, че това е "една добра крачка в една добра посока, за която ние от няколко години говорим. Не само ДПС, преди няколко месеца и БСП започнаха да говорят за една програма, аз смятам, че и другите политически представени партии в парламента ще разберат, че те ще бъдат устойчиви във времето и успешни , ако започнат да говорят за едни такива програми".

"Политиците са хванати в едни коловози и се откъснаха от тези, които ги избират и някакси се чувстваха в някакъв конфорт. Но ако искат да бъдат и по-нататък на фронта на политиката, ще трябва да разберат, че гражданите искат нещо ново, искат обещанията да се изпълняват и да се съобразяват, че суверена е народът".

Идеята на сдружение "Единение" за създаването на Съвет на старейшините предвижда в този съвет да влизат хора с достатъчно житейски и експертен опит, които биха могли да дават мнения по много важни въпроси на политиците и това мнение да тежи, поясни акад. Воденичаров: "В този съвет не трябва да влизат само интелектуалци, а и хора, които са се реализирали по най-добрия начин и са направили полезни неща за обществото. В България има много такива хора".

"Българите ще бъдам успешни, ако бъдем такива, каквито са били нашите деди, когато веднага след Освобождението за 20 години са вдигнали България като най-силната икономически и най-стабилната и от гледна точка на национална сигурност държава. Аз се надявам, че това време настъпва пак" убеден е акад. Воденичаров.


Цялото интервю с акад. Стефан Воденичаров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението си..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28