Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Централната власт се опитва да свири служебни победи за кметове от управляващата партия

Настояваме за ясни правила и процедури при отпускането на средства за местната власт, каза зам.-председателката на НСОРБ

Донка Михайлова
Снимка: БГНЕС

„Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия“, заяви днес пред БНР кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Донка Михайлова. В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя коментира

След като в четвъртък кметове на БСП заплашиха, че ще напуснат управата на Сдружението на общините заради несправедливо, според тях, раздаване на милиони за градове, управлявани от ГЕРБ, тя коментира създалата се ситуация.

„Този проблем стои много отдавна. Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия. В последните няколко години този проблем ескалира и достигна дотам, че за година и половина на български общини, без правила и без процедури, са раздадени над половин милиард лева. Ние от Сдружението на общините искаме ясни правила и процедури“, каза Михайлова, който е от БСП.

Тя припомни, че при кабинета Орешарски кметове на ГЕРБ са получили над 30% от средствата, но тогава е имало проектен принцип.

И сега има кметове, издигнати или подкрепени от БСП, които твърдят че имат прекрасна комуникация с правителството и нямат проблеми при финансирането на проектите си, но според Михайлова „проблемът е в липсата на правила и на процедури“.

„Искаме точно това - правила и процедури, по които тези средства се разпределят. Само преди месец ние поискахме 110 милиона ръст в капиталовата субсидия, от които 60 милиона за общински пътища и поискахме тези средства да бъдат разпределени чрез Бюджета. Получихме отказ, а месец след това 143 милиона се раздават без някакви правила на определени общини“, каза тя.

УС на НСОРБ многократно е поставил въпроса за това част от данъка върху доходите да остава в българските общини без посредничеството на централната власт, припомни тя.

„Идеята за местно самоуправление като че ли става все по-далечна за българските управляващи. В резултат на неприлагане на една такава политика, в последните година и половина, 1 300 000 български граждани платиха своите данъци, но те, по решение на централната власт, отидоха в други общини чрез постановление на Министерски съвет.

Тревожи ни и друго – разпределени по този начин, средствата отиват в едни и същи общини и по този начин засилват разликата в качеството на живот в различните общини в България. Тежък проблем, който стои от години и води до задълбочаване на регионалните диспропорции и не е в интерес на българските граждани“, допълни тя.

Цялото интервю с Донка Михайлова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Добрев, членове на БСП и кметове на общини дадоха пресконференция в централата на партията днес, 27 декември.

Кметове на БСП обмислят да напуснат Сдружението на общините

Кметовете на БСП обмислят да напуснат Управителния съвет на Националното сдружение на общините, ако не бъде променен начинът, по който се отпускат средства за местната власт. Напускането ще е факт, ако през февруари Общото събрание на сдружението..

публикувано на 27.12.18 в 16:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08