Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Димова: Най-дълбокият и съкровен път на човека е пътят към вярата

Във всеки дреме зрънцето на вярата, но сетивата ни са замъглени, казва авторката на "Зове овцете си по име"

Теодора Димова
Снимка: БГНЕС

Най-дълбокият и най-съкровен път на човека е този, по който стига до вярата. Това казва в предаването "Графити по въздуха" писателката Теодора Димова, която представя новия си сборник с есета „Зове овцете си по име“. В него тя събира текстове на християнска тематика, писани за Портал Култура.

„С тази книга с християнски есета аз завършвам почти десетгодишен, много интензивен за мен период, в който вниманието ми изцяло беше насочено към изучаването и поемането на християнската вяра“, разказва Димова и описва този десетгодишният път като "трънлив, интересен и много обогатяващ".

Притъпяването на сетивата ни за вярата много добре се вписва в общата атмосфера в обществото и съвременността ни, смята тя:

"Мисля, че във всеки човек дреме това зрънце на вярата. Всеки мечтае да влезе в тази вяра, само че понякога сетивата ни са толкова замъглени, усещането, интуицията ни е толкова притъпена, загрубяла, че ние не усещаме този непрестанен и неустоим зов. От друга страна и обществото ни е в тази комерсиализация, в това консуматорство. Като че ли колкото повече имаме, толкова сме по-щастливи, а всъщност е точно обратното."

Писателката твърди, че вярата не я е направила по-добра, но я кара да се вглежда повече в себе си и по-ясно да вижда лошото. „И така усилията, които полагам да се оттласна от него като че ли са по-изострени.“

Това да си християнин не означава, че си станал по-добър човек, за мен означава, че се стремиш да станеш по-добър, споделя още Теодора Димова.

"Обикновено човек стига до вярата, когато се случи голямо нещастие, тогава човек се чувства съвсем безпомощен - никой не може да му помогне. Тогава се обръща нагоре, тогава извиква. Друг път съвсем кротко, съвсем внезапно, съвсем като че ли рационално човек се обръща."  

Вярата е непрекъснато претворяване на лошото в добро, на болестта в здраве, на омразата в любов, изтъква Теодора Димова. "Всичко, всичко може да бъде претворено, когато имаме помощта на Бог и това е големият залог. Това е предизвикателството - да умеем да виждаме и да извършваме ежедневно това претворяване."

Теодора Димова отчита, че скандалите в обществото и разривът се задълбочават все повече, а така нашата енергия спада все повече:

„Енергията ни да се възмущаваме, да не допускаме, да изпитваме солидарност един с друг. Тази обществена енергия като че ли вече е на критично ниско ниво. Затова скандалите вече не ни правят впечатление.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57