Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнализираме за нарушения на пътя през безплатно приложение

Снимка: БГНЕС

Безплатното мобилно приложение „Гражданите“ дава възможност на потребителите да сигнализират отговорните институции вече не само за нарушения на пътя, а и за градски проблеми като например дупки, изоставени автомобили, счупени знаци. За БНР Тодор Лилков - един от създателите на приложението „Гражданите“, сподели, че в момента сигнали се подават от над 300 населени места в страната, а сигнали могат да се подават и от сайт в интернет:

„В момента абсолютно всякакъв вид сигнал може да се подаде, който отива към съответната институция в цялата страна. В края на тази година пуснахме приложението в Хърватска, в Румъния и в САЩ. Амбицията ни е в максимално повече държави, които имат нужда от подобен тип инструменти, да го получат“.

В приложението е необходима регистрация и няма как сигналите да останат анонимни, обясни Лилков в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Когато става въпрос за градски проблеми, които отиват към общините, там не са нужни показания, но е нужно да има обратна връзка към човека, който е подал сигнала, тъй като много пъти инспекторът не може да намери, да кажем, изоставен автомобил, защото е зад някое дърво…“.

С времето в пъти се е повишило и вниманието на институциите, които оказват обратна връзка. Приносът на приложението е, че съкращава пътя от подателя на сигнала до ресорния отговорник.

„По този начин доста се опростиха нещата, като всеки има видимост какво се случва със сигнала и докъде се развива. Това наистина много промени нещата, защото и гражданите видяха, че се случват доста неща, има си процедури, които трябва да изтекат“.

Ако нямате познания коя институция би трябвало да се ангажира с отстраняването на проблема, за който сигнализирате, това не е пречка да подадете сигнал, обясни Лилков:

„Приложението прави това само. Ако сте в Пловдив или във Варна и пуснете сигнал за дупка на пътя, просто снимате. Приложението по територия и по тип на сигнала разпределя директно към Община или дори директно към съответния отдел, който се занимава с това нещо. /.../ Разбира се, можете да предлагате и отговорни страни по дадени проблеми с различните функционалности, но не се интересувате къде трябва да го продадете. Просто го продавате! Това беше един от другите проблеми – че хората не знаят къде да си подава даден тип сигнал. Постарахме се да го направим по-лесно“.

Приложението може да бъде използвано и за сигнал от институциите към гражданите и често се използва за известяване на ремонти. Необходимо е обаче да регистрирате адреса си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за борба..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44