Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Макбет” на Театър „Ла Фениче” Венеция от програмата на OperaVision

Новият сезон на прочутия театър „Ла Фениче“ във Венеция беше открит с нова постановка на операта „Макбет“ от Джузепе Верди. Още на следващия ден видеозаписът на операта  беше вече на разположение в сайта на OperaVision.На това се казва актуалност!

Спектакълът е дело на режисьора Дамиано Микелето, художника Паоло Фантин и дизайнерката на костюмите  Клара Тети и той е само за тези, които обичат смелите експерименти. Самите постановчици обясняват, че това е свят, подобен на сън, пълен с фантазии и халюцинации, а опорните им точки са  самата сцена - коридор с решетки от двете страни, прозрачна завеса, която през цялото време изпълнява различни функции и придобива различни форми, и железни люлки, които се спускат от високото и някой се люлее на тях от време на време. Всички герои са облечени като наши съвременници, дори и вещиците не правят изключение, но те са с бели перуки и забулени лица. Още много чудати символи мога да изброявам -всичко е много пъстро и много динамично, но в отделни моменти въздейства силно. Като че ли идеята на постановката е да се покаже Макбет като страдалец, който се измъчва от това, че е извършил много престъпления, че е убивал деца. Вероятно и затова на сцената непрекъсното има деца, за да му напомнят. Дори и в най силните си пориви към властта, заради които става престъпник, Макбет е слаб, неуверен. Изпълнителят на ролята на Макбет, прочутият италиански баритон Лука Салси, е много подходящ именно за тази трактовка на образа. Гласът му е мек, топъл, целият образ, който изгражда, носи вина и страдание. У нас сме чували много малко за този певец, а Салси   пее на най-големите световни оперни сцени и фестивали, много често под диригентството на Рикардо Мути. Наричат го „супербаритон“, защото през 2015 година Салси пее на сцената на Метрополитън в един ден в два спектакъла - нещо нечувано! Бил е поканен за вечерния спектакъл на „Лучия ди Ламермур“ за ролята на Ернесто в прочутия театър, но 15 минути преди началото на обедния спектакъл на „Ернани“ го молят  да замести заболелия Доминго  и той приема. Така извършва героичен певчески подвиг, за което се говори и днес.

Другите двама изпълнители - на ролите на Лейди Макбет и на Банко, са  южнокорейци и ученици на Райна Кабаиванска. Те са участвали в международните майсторски класове при Нов Български университет на нашата именита певица и са били  стипендианти на нейната фондация като  са специализирали в Италия. И двамата днес имат голяма международна кариера. Витория Йео изпълнява партията на Лейди Макбет с познаване и лекота като певица, може би малко ми липсва тембъра на гласа, плътността на ниския регистър. Като актриса тя е много темпераментна, даже малко прекалява  в желанието да покаже героинята си като чудовище. Кариерата й се развива засега в Италия, печели много престижни вокални конкурси, работи с фондацията „Лучано Павароти” и пее предимно лирични партии като Джилда, Мюзета, Лиу. Изнася и концерти.

Изпълнителят на Банко Симон Лим има красив, дълбок, матов басов глас, сдържано сценично поведение, неговият Банко е благороден. Кариерата на младия певец е много успешна – пее в цяла Европа, Израел, пял е и на сцената на Миланската Скала, изявява се в целия басов репертоар. Пред него е бъдещето. И още един много известен певец - тенорът Стефано Секо, в съвсем малката  роля на Макдъф. Красив глас, като че ли малко уморен, но пее на всички големи оперни сцени в Европа.

Хорът на театър Ла Фениче е прекрасен - с красиви гласове, много добре подготвен, а в „Макбет“ хоровите сцени са много, особено за женския хор изпитанието е голямо. Справиха се великолепно, истинско удоволствие е да се чуе толкова добър хор! И оркестърът се показа на висота, а на пулта беше известният  корейски диригент Мюнг вун Чунг, който ръководеше виртуозно изпълнителите в целия този странен свят на сцената.

Заслужава си да се чуе този спектакъл, колкото и странни неща да видите в постановката!

Записът ще бъде наличен в сайта на OperaVision тук до 6 юни 2019 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10