Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018-а: Засилената арогантност на властта и повишената гражданска активност

Снимка: Личен архив

2018-а бе много странна година за гражданското общество, имаше хубави и лоши страни, заяви днес пред БНР Мария Касимова - журналистка и писателка.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че лошата страна е тази, че арогантността на властта се засилва, а добрата новина – че има голямо покачване на степента на гражданска активност.

„Властта все още се усеща като някаква странична, вдигната, извисила се над хората част от обществото, която не желае да има връзка с тях и да ги чува. И тази арогантност, която наблюдаваме от години, се засилва изключително и много дразни“, каза Мария Касимова.

„Проблемът е, че самото общество изглежда не се дразни чак толкова много и допуска с хората да се държат, като с нискостоящи, като със слуги, един робовладелчески манталитет съществува“, добави тя.

Според нея обаче на този фон „имаме доста голямо покачване на степента на гражданска активност“.

„Хората като че ли започнаха да усещат, че когато са единни, когато излязат на улицата, когато са константни в исканията си нещо някъде там се размърдва“, каза Мария Касимова.

„Протестът на майките на децата с увреждания бе много знаков в това отношение, но не мисля, че той постигна максимума, който можеше да постигне. Имаше опити да бъде яхнат от кого ли не, но от друга страна не бе подкрепен масово от хората. Българите все още се вдигат на протест, когато някой се опитва да им бръкне в джоба, увеличи им тока, данък…а не когато става въпрос за съпричастност“, каза Касимова.

Според нея „огромен, засилващ се проблем за нашата страна и не само, е домашното насилие.

„Ние все още нямаме адекватни механизми, бих казала на ниво манталитет. Ние все още не го разбираме защо това е невъзможно да се прави…. Лошо бе, че не бе приета Истанбулската конвенция“, каза Касимова по телефона от Франция.

Тя сподели още, че отношението към „жълтите жилетки“ доста бързо се променя във Франция към негативно.

„Първоначалните искания бяха доста по-различни от това, което се иска в момента. И тъй като цялата тази общност не желае да има ядро или представител, което да движи тези искания в комуникацията с правителството, започва да се усеща страшна хаотичност. По улиците излязоха всякакви агресивни елемент, които искат какво ли не. Последната карикатура, която видях, бе как поредните „жълти жилетки искат нова „Мис Франция“,  а не тази, която е избрана“.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в центъра на голяма международна конференция, която ще се проведе в Кипър от 26 до 28 септември.  С..

публикувано на 10.09.24 в 04:30

Във Великобритания близо 1800 престъпници ще бъдат пуснати на свобода предсрочно днес

Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите. Миналата седмица броят на обитателите на затворите достигна рекордно ниво от над 88 500 души. Това означава, че почти всички от тях са пълни...

публикувано на 10.09.24 в 04:16
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва преди посещението във Вашингтон в петък на британския премиер Киър Стармър, което ще бъде втората..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк. Причината за смъртта му не се посочва.  Джеймс Ърл Джоунс придобива най-голяма известност с..

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс, потвърждавайки информацията от по-рано през деня. Германия продължава граничния контрол и в..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Проблемът е торфът, който е н пласт около метър, и той тлее и се..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците настояват да се научи истината за събитията от 9-и септември 1944 г., когато е поставено началото..

публикувано на 09.09.24 в 20:26