Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Христов: Все по-често управленските кризи прерастват и в комуникационни

Д-р Александър Христов в студиото на “12+3“
Снимка: Иван Русланов

Александър Христов от Центъра за анализ и кризисни ситуации участва пред БНР в коментар по темата за 6 - те възможни комуникационни кризи през 2019 година. 

Ситуациите, които той изрежда са: евроизборите, местните избори, Брекзит, Софийски университет, Комисията за защита на конкуренцията, инвестициите в страната и една бонус, седма ситуация – миграцията.

Това са идентифицираните ситуации, от които могат да произлезат по-сериозни комуникационни кризи. Те са избрани на база, анализ на публичността на съответните институции, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Що се отнася до първите три, може би, там най-вероятно почти е сигурно, че ще има някакъв комуникационен проблем, тъй като те така или иначе ще се случат.

Комисията за защита на конкуренцията и Софийски университет през годината имаше някои трудности, свързани с тях. Специално за Софийски университет става въпрос за приема на студенти за Медицински факултет, дори донякъде за Факултета по журналистика.

И ако тези институции не успеят да овладеят комуникационно и същностно тези неща най-вероятно около тях ще продължи да се шуми.

Публичността е нещо много интересно. То се случва с натрупване. И ние имаме възможността да идентифицираме такива гнезда на потенциални комуникационни кризи, на база на регистрирано обществено напрежение около някакви въпроси, допълни още той.

И коментира още дали това криза на управлението, или е криза на пиарите.

“Все по-често управленските, мениджърски и всякакви други кризи, прерастват и в комуникационни. Ако мога да си позволя една такава много подходяща метафора – в съвременния свят на институциите, на компаниите все по-често им се налага да кажат хоп, преди да са скочили. Защото от правното разясняване, правната комуникация на определени действия, определени политики, зависи, до голяма степен и, крайният резултат“, каза още той.

“Дали е зле комуникирана ще видим в близките дни. Но ние видяхме как от самото начало Агенция пътна инфраструктура настоява да останат винетките по северната тангента. Преди известно време, може би половин час или един час, Бойко Борисов излезе и каза “не това няма да се случи“. Чисто комуникационно това, на пръв поглед, създава впечатление, че аха ето политиците се вслушват  във волята на хората. Да, ама не – чисто комуникационно това също създава някаква степен на несигурност“, посочи още, коментнитрайки темата за винетките.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договорки" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът и вътрешният министър ще огледат района на пожара в планината Славянка

Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят село Петрово, край което бушува пожарът българо-гръцката граница. По-късно премиерът и вътрешният министър ще посетят и граничния пункт Кулата-Промахон. Военнослужещи със специализирана техника от Благоевград отново се включват в гасенето на..

публикувано на 29.07.24 в 10:12

Гърция: Продължава потушаването на пожара по границата с България

Продължава акцията по гасенето на пожара по границата с България, съобщават гръцките власти. Има предупреждение и за ново покачване на температурите и повишен риск от пожари. Все още не е овладян огънят по билото на планината Славянка на българската граница. Гръцките власти включиха и пожарникари на терен, като досега гасяха само по въздух..

публикувано на 29.07.24 в 09:50

"Търсачи на съкровища" и "Музейни ценности" са сред най-желаните атракции за децата

В Регионалния исторически музей в Плевен организират традиционните летни занимания за деца.  Инициативата "Лято в музея" тази година е от 5 до 9 август в парка и залите на културния институт, разказа Мария Илиева, музеен специалист. "Инициативата е много търсена от децата, те научават за историята на Плевенския регион, допълни още Мария Илиева,..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Лора Георгиева, АКФ: През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение. Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд. Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ..

публикувано на 29.07.24 в 09:25
Художествената галерия

В галерия "Илия Бешков" в Плевен този път децата рисуваха Олимпиада

В Художествената галерия "Илия Бешков" децата рисуват на тема "Олимпийските игри във Франция".  "Музеят е муза" е инициатива на най-голямата градска библиотека в Плевен към ХГ "Илия Бешков" и съвсем естествено темата сега е Олимпиада, в очакване на олимпийски рекорди, нови спортни успехи и защото "Светът е Олимпиада", разказа..

публикувано на 29.07.24 в 09:22