Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Вълканов: Идеята за държавно търговско предприятия за градушките не е добре обмислена

Снимка: Кирил Фалин, БНР


„Единственият начин да има по-добър контрол и по-добра ефективност на изразходените средства е пряко заинтересованите страни да се ангажират в процеса и да са част от управлението му. Не виждам причина това предприятие да е държавно“. Това каза пред БНР Николай Вълканов – анализатор и управител на неправителствена организация, която се занимава с проблемите в земеделието. Неговият коментар е във връзка с идеята Агенцията за борба с градушките да прерасне в държавно търговско предприятия, което да се финансира от държавата, земеделските стопани чрез такса и застрахователите.

Според него предложението не е дообмислено добре. Начинът, по който е замислено финансирането на новата система към момента, е спорен, защото той поставя на равна основа всички земеделски производители, изказа мнение Вълканов в предаването „Преди всички“. Той подчерта, че има много производители, които вече са инвестирали в противоградна мрежа.

Застрахователите пък вече предупредиха, че ако бъдат принудени да участват в този фонд, това ще доведе до скок при другите застраховки.

„Другият проблем е, че никой не знае и не може да прогнозира какви ще бъдат разходите на тази агенция. Те могат да варират много, особено когато имаме съмнение в ефективността и прозрачността на изразходваните средства. Те могат да експанзират много. Вече се говори, че в рамките на това ново държавно предприятие ще бъдат включени и други дейности, като увеличаване на валежите, защита от други природни бедствия и едва ли не в рамките на тази държавна структура да се вменят правомощия в последствие за обезщетения на пропаднали площи. Потенциално това може да стане един хищник на пари на данъкоплатците. Трябва да се види наистина кой е най-ефективният способ, как точно трябва да се конструира, кои са заинтересованите страни и искат ли те да участват в процеса и т.н.“, коментира още Николай Вълканов. Той подчерта, че преди да се мисли за повече средства и хора, ангажирани с градушките, първо трябва да се види как работи сегашната Агенция за градушките и дали нейната работа е ефективна. Според него трябва да се мисли по-генерално към проблема. Никой не може да гарантира, че загубите от градушки ще намалеят или ще изчезнат, категоричен е той.

По думите му в другите държави няма уеднаквен модел както по отношение на финансирането, така и по отношение на методите за защита от градушка:

„Навсякъде се използват различни способи – освен ракетен, има и самолетен способ, има и наземни генератори. Като метод на финансиране също не е еднакво навсякъде. В цяла Западна Европа няма практика на противоградна задължителна защита, държавно предоставена и регулирана – това е абсолютно частна инициатива, която се финансира от заинтересованите страни. Това става изцяло на доброволен принцип, доброволни вноски и с доброволен труд. Така е в Германия и Австрия например. Единствената държава в нашия регион, за която се сещам, че има 100% защита – това е Сърбия. Ние дори по време на комунизма не сме имали 100% защита на цялата територия на страната. Това е защото най-вероятно е било икономически неоправдано дори и тогава“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18