Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата година на Балканите през погледа на журналистите Коста Филипов и Райна Асенова

3
Снимка: wikipedia.org

Как ще се развиват Балканите през 2019-а година, имайки предвид, че на него има доста конфликтни точки. С коментар пред БНР по темата участват журналистите Коста Филипов и Райна Асенова.

Райна Асенова от БТА се включи пред БНР с коментара по темата за “политическата архитектура на Балканите“. 

"Конфликтите на Балканите, които трябваше да тръгнат към някакво решаване през изминалата година, не стигнаха до решение на сключването на Преспанското споразумение, което беше според мен събитието на Балканите за миналата година. /.../ Тук бих добавила и отношенията между Сърбия и Косово, които достигнаха една точка на кипене в последните дни на декември", каза Асенова в интервю за предаването "Хоризонт за вас". След като правителството в Прищина въведе 100-поцентовите мита върху стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина, международни наблюдатели прогнозираха, че тази година 2019-а ще бъде ключова година за Косово.

"Балканите никога не са били спокойни", каза журналистът Коста Филипов пред БНР: 

"Колежката Райна Асенова много добре очерта един от проблемите – това е проблемът с Преспанското мирно споразумение. /.../ Каракачанов като министър на отбраната има вече няколко срещи - шест или седем, не знам вече, спрях да ги броя, със своята колежка от Република Македония Радмила Шекиринска, която също е вицепремиер в правителството на Зоран Заев. Аз си мисля, че по време на тези срещи, които нашият вицепремиер има с неговата колежка, спокойно би могъл да ѝ каже директно, да я попита просто – "г-жо Шекиринска, Радмила или Шеки, както иска да се обърне към нея, искаш ли да останеш в историята на Република Македония като военния министър, по чието време Македония е станала членка на НАТО? Тя естествено иска. "Тогава направете така, че да имаме ние основание в България да не се съмняваме във вашата искреност".

Знаете ли, в Скопие сигурно не разбират факта, че България от 2007 година е държава на едно друго равнище. Нашето съгласие или несъгласие – може да осигурим консенсуса за техния прием или да го провалим.

Костадин Филипов като бивш директор на "Хоризонт" се включи и в темата за изгледа на програмата по негово време, защото гостуването му съвпадна с днешния празник на радиопрограмата: 

"Аз си спомням и самото начало на програма "Хоризонт". На 4 януари 1971 година, тогава бяхме студенти 3-ти или 4-ти курс в специалност "Журналистика" на СУ и вече се ориентирахме да си търсим работа насам-натам. /.../ Появяването на програма "Хоризонт" в този вид, в който тя започна тогава, тя беше новини на всеки кръгъл час и музика между тях. /.../ Беше един вид революция в българската радиожурналистика. Ако искате да бъда пределно искрен за бъдещето, какво бих препоръчал на програма "Хоризонт" – по-малко говор, по-малко приказки".

Интервюто с Коста Филипов и Райна Асенова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36