Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Красимира Стоянова: Кристиан Тилеман е гений, независимо какво дирижира!

Красимира Стоянова в "Ариадна на Наксос" от Р. Щраус
Снимка: Semperoper Dresden

Едно от най-известните и високоценени имена  в света на класическата музика - Кристиан Тилеман направи на 1 януари 2019 г. своя триумфален дебют  като диригент на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Покана да дирижира това събитие той получава от оркестъра още през 2008 г., когато ръководи откриването на Бала на Филхармонията отново в Златната зала на Музикферайн.

Самият Тилеман направи обобщение на пресконференцията във Виена преди Новогодишния концерт:
“Минаха години, докато идеята се осъществи, но така е дори по-добре. С Виенската филхармония имаме дълго партньорство. Интерпретирали сме заедно Рихард Щраус, Вагнер, Брукнер, Бетовен  и винаги се получава прекрасна симбиоза. Колкото до стила музика, която се изпълнява на Новогодишния концерт, то Виенските филхармоници просто я носят в кръвта си. Радвам се от сърце да дирижирам този концерт.“Кристиан Тилеман дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Положителните критики след събитието затвърдиха реномето на Тилеман като един от най-задълбочените и прецизни съвременни диригенти и интерпретатори. Австрийският всекидневник Kurier писа:

“Новогодишният концерт тази година беше уникален като колорит на звука и прецизност в изпълнението до най-финия детайл“, а вестник Kronen Zeitung озаглави своята статия:

“Блестящ Новогодишен концерт с маестро Тилеман“ и изтъкна умението му да представи достойно на пулта ефирността на виенската музикална традиция и едновременно да предаде усещането за интелектуален привкус.

Роденият в Берлин музикант в момента е главен диригент на Дрезденската държавна капела и артистичен директор на Залцбургския великденски фестивал. Кристиан Тилеман е сред най-търсените диригенти и е световнопризнат за един от най-съвършените интерпретатори на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. През декември 2018 г. той имаше поредна забележителна изява  на пулта на Земперопер в Дрезден, където дирижира премиерата и серията спектакли на операта “Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус. В тези представления българската оперна прима Красимира Стоянова изпълни при изключителен успех ролята на Ариадна. Оперна статия, публикувана в сайта Concerti.de, определя Красимира Стоянова като най-добрата изпълнителка на тази партия в момента в света и обобщава:

“Със своята изключително култивирана красота на пеене - от дълбочината на ниския регистър до блестящите  височини, с красиво разгърнатите мелодични линии на гласа и впечатляващо богатство на изразителни вокални акценти, Красимира Стоянова превръща Ариадна в музикален център на тази постановка.“ 

В интервю за предаването "Алегро Виваче“ по “Хоризонт“ известният български сопран разказва интересни подробности за свои предишни творчески срещи с Кристиан Тилеман, както и за съвместните им бъдещи проекти. Сред тях впечатляваща е новината за дебюта ѝ на фестивала в Байройт през лятото на 2019 г. в ролята на Елза от операта “Лоенгрин“ на Вагнер. През 2020 г. Красимира Стоянова е поканена  отново лично от маестро Тилеман да дебютира и в операта “Капричио“ от Рихард Щраус в Земперопер - Дрезден. Чуйте подробности в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26