Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Ф-16 предлага на България най-добрата комбинация от цена, бойни способности и съвместимост

Снимка: уикипедия

Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Това се казва в изявление на Белия дом, съобщава БГНЕС.

Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на Ф-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

Ние сме убедени, че Ф-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако Ф-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред.

Ф-16 блок 70 предлага също така и най-модерна технология. Придобиването му от България ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни.

Придобиването на изтребителя F-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили.

Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вицепремиерът Красимир Каракачанов

Днес изтича 14-дневният срок за съгласуване между министерствата за закупуването на нов боен самолет

Днес се очаква да е готова оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той уточни, че днес изтича и 14-дневният срок за съгласуване с..

публикувано на 08.01.19 в 16:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на ...

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области...

публикувано на 17.06.24 в 16:44

Гърция опроверга твърдения на Би Би Си за нехуманно отношение към мигрантите

Говорителят на гръцкото правителство Маринакис опроверга изложеното от  Би Би Си с обвинения срещу  гръцката брегова охрана за престъпна практика по отношение на мигрантите. Говорителят на правителството Маринакис заяви, че изложеното от Би Би Си не..

публикувано на 17.06.24 в 16:32
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните..

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от..

публикувано на 17.06.24 в 15:48