Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарят незаконни постройки в ромската махала на Войводиново

Над 100-души тази вечер се събраха, за да изразят възмущението си от побоя над 33-годишен военнослужещ от двама младежи от ромската махала

| обновено на 09.01.19 в 19:20
2
Багери сринаха със земята няколко незаконни постройки в ромската махала във Войводиново.
Снимка: Кремена Данева

Над 100-души тази вечер се събраха в пловдивското село Войводиново, за да изразят възмущението си от побоя над 33-годишен военнослужещ от двама младежи от ромската махала. Днес започна и събарянето на незаконните постройки там, каквото искане поставиха протестиращите в понеделник. 

Протестиращите са на улицата и се отправят към ромската махала. Полицаи и жандармеристи препречват преминаването. Коментирайки започналата акция за събарянето на опасните постройки в махалата, гражданите казаха, че са доволни, но според тях е важно да продължат да изразяват недоволство, защото случилото се във Войводиново става и на много други места в страната. Ето какво заявиха граждани:

"От 30 години е ясно, че нещата така не стават. Ние отказваме да живеем като тях, което означава, че явно те трябва да се научат да живеят като нас".

"Познавах лично потърпевшия, смятам, че никой човек не заслужава подобна съдба. Всички сме граждани, законите са валидни за всички. Както ние ги спазваме, така всеки един трябва да си знае мястото".

"Нашето желание е всичко незаконно от тука да се махне. Час по-скоро". 

Багерите остават в махалата. Утре акцията ще продължи. За събарянето на останалите по-масивни постройки ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване, каза директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков.

Багери вече сринаха със земята няколко постройки. Всичко това става след издадена днес заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов. 

Както е известно, живеещите в махалата я опразниха след началото на протестите във Войводиново. Днес сутринта около 20 души са дошли да си приберат покъщнината. Още двама мъже с бус пристигнаха да натоварят багажа си  в една от постройките и си заминаха. 

"Всички явно са се настанили при близки в други населени места", каза кметът на Войводиново Димитър Тошев. Елекрозахранването също е прекъснато, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков, тъй като повечето семейства са ползвали ток незаконно. За премахването на останалите сгради в махалата ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване. 

Колите на полицията и жандармерията вече са преградили улицата към махалата, за да няма достъп до ромските къщи. 

По-рано Районният съд остави в ареста двамата нападатели, на 17 и 21 години, на 33-годишния военнослужещ. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са му нанесли средна телесна повреда по хулигански подбуди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Войводиново

В ромския квартал на Войводиново има само един законово присъединен към ел. мрежата потребител

В ромския квартал на пловдивското село Войводиново има само един законово присъединен към електроразпределителната мрежа потребител. Това показва проверката на EVN. Същевременно няма такива, които са свързани към мрежата на енергийното дружество..

публикувано на 09.01.19 в 16:35

Съдът остави в ареста побойниците от Войводиново

Районнният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка за неотклонение спрямо ромите, пребили военнен  във Войводиново и остави в ареста д вамата братя Пакетови - 17-годишният Борис  и 21-годишният Асен.  Те са привлечени като обвиняеми за това, че са..

обновено на 09.01.19 в 18:20

Жалба заради изказването на Каракачанов в село Войводиново е получена в КЗД

В Комисията за защита от дискриминация е получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът за жалбата е изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там. Жалбата е изпратена от..

обновено на 09.01.19 в 18:58
Тихомир Безлов

Войводиново е пореден криминално-социален инцидент

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира напрежението във Войводиново след инцидента с пребития от двама роми рейнджър. Според него вече свикнахме с подобни новини, защото един или два пъти в годината стават такива..

публикувано на 09.01.19 в 15:59

Събарят незаконни къщи във Войводиново-протестите продължават

Близо 100 души се събраха тази вечер на протест във Войводиново-реакция на побоя над военнослужещ на 6 януари. По-рано днес при засилено полицейско присъствие в ромското гето на селото започна събарянето на незаконните постройки. Заповедта е на кмета..

обновено на 09.01.19 в 15:57

Войводиново, ЕСК и изтребители в "Ден след ден"

Продължават протестите в пловдивското село Войводиново след побоя над военослужещия Владимир Димов. Хората искат изселване на незаконно настанилите се роми, съдът в Пловдив гледа искането на прокуратурата за постоянен арест на двамата побойници...

публикувано на 09.01.19 в 14:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция...

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички..

публикувано на 15.07.24 в 16:56