Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Възраждане" на КНСБ цели да върне у нас 100 хиляди българи

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Проект на КНСБ „Възраждане“ цели да върне у нас 100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Той вече е представен на премиера и на финансовия министър. Пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни:

„Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хил. всъщност реалните числа никой не знае колко са точно. Нашите допускания са, че наистина говорейки за 600-700 хил. души за хора с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие“.

Бизнесът трябва да картографира подробно свободните работни места в цялата стран и условията, при които се предлагат. Местната власт трябва да каже какви са  възможностите да предостави определени условия за живот, обикновено говорим за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места, и при какви условия могат да бъдат придобити, посочи Димитров в интервю за предаването "Преди всички".

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЯЦБ

Край на десетилетната политика на парично стимулиране на японската икономика

Японската централна банка повиши основните лихви до 0,25 на сто от досегашните 0-0,1 на сто, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Банката представи и план за "количественото затягане", който предвижда намаляване на изкупуването на облигации на няколко етапа с по около 400 милиарда йени на тримесечие до около 3 трилиона йени (което се равнява на 19,6..

публикувано на 31.07.24 в 09:22
д-р Енчо Василев

Спешната помощ в Силистра работи със затруднения в жегите

Високите температури това лято се отразяват на работата на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. "Екстремно висока е температурата от месец-два насам. Имаме проблем с автомобилния парк. Като изключим два от прилежащите ни филиали, паркостоянките ни са на слънце, без никакъв заслон . Когато има горещи дни, температурата в автомобила..

публикувано на 31.07.24 в 09:19

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56
д-р Мирослав Спасов

Личен лекар: Носете си сините здравни книжки при пътуване!

Лято е. Натовареността е по-малка, обясни в предаването "Преди всички" д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар. Лекарят отчита известно увеличаване на случаите на ковид на българи, които летуват в Гърция. Децата страдат от обичайни за този сезон чревни инфекции. Когато хората лекуват, продължава практиката да настояват за електронни..

публикувано на 31.07.24 в 08:43
Кольо Колев

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар . Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Няма успешни преговори пред камерите , напомни той. "Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа..

публикувано на 31.07.24 в 08:02

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър". МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър" Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено..

публикувано на 31.07.24 в 07:56
Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците. 750 души са били..

публикувано на 31.07.24 в 07:49