Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Константин Попов за изтребителите: Българската армия трябва да бъде подкрепена

Алтернативата е безвремие, смята депутатът

„Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие“. Това каза пред БНР ген. Константин Попов – председател на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ. Следващата седмица за обсъждане в парламента влиза предложението на правителството – страната ни да започне преговори със САЩ за 8 изтребителя Ф-16.      

„Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се инвестира в нея. Това, че започваме преговори съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил“, обясни той в предаването „Неделя 150“. Според него „драматизирането“ на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия.

Ген. Попов посочи какво предстои следващата седмица в парламента:

„Ще има дебати. Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена“.

Депутатът подчерта, че предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията:

“Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси“.

„Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва“, отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата.

„Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена“.

„Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери – и в сферата на индустриалното сътрудничество“, категоричен е ген. Константин Попов. Той се надява в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Институт за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото намалява.  Технически екип работи, за да бъде отстранен този проблем още днес.  Това ще стане..

публикувано на 16.07.24 в 15:55