Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Можем да се предпазим от грипа, като спазваме правила

В същия период на миналата година заболеваемостта е била много по-висока

Проф. Тодор Кантарджиев в студиото на БНР
Снимка: Емил Николов
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира в интервю за "Нещо повече" проблема със заболеваемостта от грип в страната.

"Миналата година пред втората-третата седмица на януари имахме с 18 процента повече заболели. Чух, че в Стара Загора са обявили грипна епидемия. Досега от тази област няма и един потвърден щам на грип, но нещата при преценка на епидемичната ситуация са комплексни", обясни експертът.

Той допълни, че най-близко до предепидемична обстановка са в Силистра, област София - град и Бургас.

Следват Смолян, Благоевград, Сливен и Пловдив.

Проф. Кантарджиев припомни, че грипът се развива със сравнително къс инкубационен процес от ден-два. Характерен е с това, че се развива и засяга организма в рамките на два-три часа. Общи симптоми: повишена температура, болки в ставите и мускулите, неразположение - загуба на сили или главоболие. 

Можем да се предпазим, като спазваме правила: никакъв контакт с болни, често миене на ръце, дезинфекция на повърхности.

Хубаво е в обществения транспорт да бъдем с шал и маска, препоръча проф. Кантарджиев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грипна епидемия в няколко области на страната

В 4 области вече е обявена грипна епидемия – Шуменска, Силистренска, Старозагорска и Бургаска, съобщи Министерството на здравеопазването. От утре там се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактични..

обновено на 14.01.19 в 17:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в..

публикувано на 25.08.24 в 18:08