Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организационни или комуникационни - проблемите при въвеждането на е-винетките

Диляна Дойчинова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Спас Крайнин, БНР

Диляна Дойчинова – дългогодишен експерт по маркетинг и комуникации, определи гратисния период до 15-и януари при въвеждането на електронните винетки като „кризисен пиар и то никак нелош“. В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира:

„За някакъв сериозен проблем не можем да говорим. Практически системата стартира! Нещата се случват. Въпросът е, че можеше малко по-рано и малко по-добре информирани. Направи ми впечатление, че днес горещата линия на сайта на тол.бг, който управлява този процес, все още не работи. Това е проблем – гореща линия има, но тя не е структурирана. Доколкото съм информирана, е предвидено в тол управлението около 900 човека да започнат работа. В момента мисля, че работят около 120. В IT отдела, който трябва да поддържа цялата интернет платформа, има назначен един специалист на постоянен трудов договор. Цяло чудо е, че функционира тази система. Направи ми впечатление, на европейско ниво, че в Белгия и във Франция, при въвеждането на тяхната от тол система, на горещата им телефонна линия е имало за първите 10 дни по 400 оператори, които са отговаряли на въпроси на хора. А при нас няма гореща линия".

Дойчинова определи като "хубав пиар ход" включването на един от големите мобилни оператори в цялостната кампания за винетките.

Интернет платформи падат ежедневно и това е абсолютно нормално, коментира тя забавянията в системата на МВР през последните 2 дни. 

Любомир АламановЛюбомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации изрази мнение, че при въвеждането на винетките е имало „по-скоро организационни проблеми“, защото устройствата не са били доставени навреме.

„Да, и комуникационно леко се объркаха нещата, но, според мен, в случая комуникацията беше последващ елемент от самата организационна немощ, която се показа… Не може човек да дава интервю по медии и да казва всичко е наред, и то на втори януари, като знае, че устройствата не са закарани по самите гранични пунктове. Прекалено се комуникираше нещо, което на практика го нямаше. Винаги когато се прави нов начин за каквото и да е – винетки или нещо друго – би трябвало известно време да се остави да работят и старата система, и новата успоредно, защото така ще може да бъде тествана новата система. Аз лично не разбрах защо беше това бързане и трябваше от първи януари веднага да започне абсолютно всичко, при положение че месеци преди това доста специалисти казваха, че може би системата няма да бъде готова".

Аламанов е на мнение, че гратисният период е трябвало да бъде обещан още когато е било ясно, че системата не е можела да бъде въведена навреме. "Ролята на добрия пиар е да подготви хората какво би могло да се случи", обясни той:

„Ръководство на АПИ доста подцени и комуникационния елементи като важен елемент в тази нова система“, допълни Аламанов и изтъкна, че дори в моловете има служители на място, които да помагат на посетителите да си платят паркинга.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Край на гратисния период без глоби заради проблемите с е-винетките

Днес изтича гратисният период без глоби на пътя заради проблемите с електронните винетки.  Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова предупреди, че на много места в страната се продават електронни винетки и всички трябва да са изрядни на пътя:..

обновено на 15.01.19 в 08:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си,..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата..

публикувано на 20.04.24 в 11:11
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника...

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в..

публикувано на 19.04.24 в 08:37