Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организационни или комуникационни - проблемите при въвеждането на е-винетките

Диляна Дойчинова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Спас Крайнин, БНР

Диляна Дойчинова – дългогодишен експерт по маркетинг и комуникации, определи гратисния период до 15-и януари при въвеждането на електронните винетки като „кризисен пиар и то никак нелош“. В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира:

„За някакъв сериозен проблем не можем да говорим. Практически системата стартира! Нещата се случват. Въпросът е, че можеше малко по-рано и малко по-добре информирани. Направи ми впечатление, че днес горещата линия на сайта на тол.бг, който управлява този процес, все още не работи. Това е проблем – гореща линия има, но тя не е структурирана. Доколкото съм информирана, е предвидено в тол управлението около 900 човека да започнат работа. В момента мисля, че работят около 120. В IT отдела, който трябва да поддържа цялата интернет платформа, има назначен един специалист на постоянен трудов договор. Цяло чудо е, че функционира тази система. Направи ми впечатление, на европейско ниво, че в Белгия и във Франция, при въвеждането на тяхната от тол система, на горещата им телефонна линия е имало за първите 10 дни по 400 оператори, които са отговаряли на въпроси на хора. А при нас няма гореща линия".

Дойчинова определи като "хубав пиар ход" включването на един от големите мобилни оператори в цялостната кампания за винетките.

Интернет платформи падат ежедневно и това е абсолютно нормално, коментира тя забавянията в системата на МВР през последните 2 дни. 

Любомир АламановЛюбомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации изрази мнение, че при въвеждането на винетките е имало „по-скоро организационни проблеми“, защото устройствата не са били доставени навреме.

„Да, и комуникационно леко се объркаха нещата, но, според мен, в случая комуникацията беше последващ елемент от самата организационна немощ, която се показа… Не може човек да дава интервю по медии и да казва всичко е наред, и то на втори януари, като знае, че устройствата не са закарани по самите гранични пунктове. Прекалено се комуникираше нещо, което на практика го нямаше. Винаги когато се прави нов начин за каквото и да е – винетки или нещо друго – би трябвало известно време да се остави да работят и старата система, и новата успоредно, защото така ще може да бъде тествана новата система. Аз лично не разбрах защо беше това бързане и трябваше от първи януари веднага да започне абсолютно всичко, при положение че месеци преди това доста специалисти казваха, че може би системата няма да бъде готова".

Аламанов е на мнение, че гратисният период е трябвало да бъде обещан още когато е било ясно, че системата не е можела да бъде въведена навреме. "Ролята на добрия пиар е да подготви хората какво би могло да се случи", обясни той:

„Ръководство на АПИ доста подцени и комуникационния елементи като важен елемент в тази нова система“, допълни Аламанов и изтъкна, че дори в моловете има служители на място, които да помагат на посетителите да си платят паркинга.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Край на гратисния период без глоби заради проблемите с е-винетките

Днес изтича гратисният период без глоби на пътя заради проблемите с електронните винетки.  Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова предупреди, че на много места в страната се продават електронни винетки и всички трябва да са изрядни на пътя:..

обновено на 15.01.19 в 08:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на..

публикувано на 28.08.24 в 10:04

Потушен е пожарът в района на варненското село Тополи

Потушен е пожарът, който възникна днес в местността Клисе баир в района на село Тополи край Варна.  Огънят обхвана сухи треви, няма опасност за населеното място. Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир    

публикувано на 27.08.24 в 20:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Целта на разкола в УПЦ е да се завземат огромни църковни имоти

Не мисля, че има в какво да бъде обвиняван патриарх Даниил за изказването. Той не е направил официално изявление, той  е говорил от амвона в църквата "Св. Иван Рилски" в Перник като глава на БПЦ. Това каза богословът проф. Иван Желев, бивш..

публикувано на 26.08.24 в 18:05

Симеон Ананиев: Красимира Стоянова ще е подложена на много голям натиск

" БДЖ няма да е на печалба . Никога железницата не е била на печалба. Тя косвено е на печалба, защото осигурява мобилност на хората, на бизнеса и оттам държавата печели. Въпросът е друг - че за всяка област ние трябва да имаме някаква разписана..

публикувано на 26.08.24 в 15:37