Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ, известен като Бабинден, по стар стил

Снимка: Радио ВИДИН

Отбелязваме Деня на родилната помощ, известен като Бабинден. Празникът, посветен на всички специалисти, които помагат при раждането на дете, ще бъде отбелязан в много болници в страната. На церемония в "Майчин дом" ще бъдат отличени с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията.

Повече акушерки и повече бебета за България си пожелават и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Деня на родилната помощ. Оттам отчитат, че в момента у нас работят 3578 акушерки, което е наполовината от нуждите на здравните заведения у нас. Във връзка с празника, ръководството на БАПЗГ предоставя на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. 

Със затруднения и липса на неонатолози посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично отделение.

През миналата година в Ямболската болница са проплакали 418 деца -  двайсетина повече от предходната, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. Това обаче е единствената добра новина: "Тук раждат най-тежките случаи. С усложнение, в тежко състояние, родилката не може да отиде някъде другаде и идва тук. Най-тежките са тук. Другите са планови раждания, които си ходят в другите градове".

Само двама са гинеколозите в отделението: "Неонатолози нямаме и просто ми е много притеснено и не знам какво ще стане, а пък и в града няма друга болница за раждания".

Повече от 10 години родилките от Ямбол предпочитат да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. По стар стил празникът е на 21 януари. Това е един от големите народни женски празници. С него се засвидетелства уважение към възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките...

обновено на 08.01.19 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъде ли възстановен самолетът на легендарния летец Димитър Списаревски?

Днес се навършват 108 г. от рождението на летеца - изтребител Димитър Списаревски. Историята разказва, че по време на американските бомбардировки над София през 1943 г. той сваля бомбардировач. Това му струва живота едва на 27 години. Но Димитър..

публикувано на 19.07.24 в 10:35
Делян Пеевски

Пеевски: Лично ще имам грижата да изнасям винаги истината за Радев и кръга му

С остри критики към президента излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Според него искането за свикване на КСНС е "закъсняло": "Аз смятам, че премиерът, вътрешният министър и военният си вършат перфектно работата в момента. На място са...

публикувано на 19.07.24 в 10:34
Костадин Костадинов

"Възраждане" искат свикване на КСНС заради пожарите

Партия "Възраждане" поиска да се свика Консултативния съвет по националната сигурност към президента заради ситуацията с пожарите. Според лидера на партията Костадин Костадинов са необходими координирани действия на всички институции в държавата: "За..

публикувано на 19.07.24 в 10:25

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва..

публикувано на 19.07.24 в 10:22

Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София

Депутатите от ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, събират днес областни координатори, кметове и председатели на общински съвети и активисти от цялата страна, за да обсъдят бъдещите си действия.  Организатори са Джевдет Чакъров и Рамадан..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

В ямболските села Крайнево , Воден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо:..

публикувано на 19.07.24 в 09:56
Юлиян Попов

Юлиян Попов за пожарите: Най-важното е когато мине кризата, да не я забравяме

Поведението на държавата в сегашните пожари е адекватно. Въпросът е дали държавата е адекватно подготвена.  Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  "Когато се случи пожар, ти може да имаш адекватно..

публикувано на 19.07.24 в 09:46