Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват образователната компютърна игра "Мисия опълченец" в училища наесен

Играта е базирана върху реални факти и събития и запълва вакуума в учебниците по история

Илия Вълев
Снимка: Здравка Маслянкова

Специалисти от Института по математика и информатика при БАН и Историческия музей във Велико Търново разработват компютърна игра, наречена “Мисия опълченец”.

Идеята е учениците, играейки тази игра, да узнават по-любопитни факти, свързани с емблематичния момент от българската история, които не са описани в учебниците за седми клас, където се изучава Руско-турската война.

„Мисия опълченец“ е сериозна образователна игра, която е свързана с Руско-турската освободителна война. Тя представлява разказ от първо лице на един опълченец, който се базира на реални исторически факти, събития и дати, поясни д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново:

„Чрез играта, използвайки много ресурси, картини, документи и интерпретиран текст, да покажем Руско-турската война в една по-различна светлина. В учебниците е сбито много за тази наистина много важна част от нашата история. Учениците ще влязат като опълченци.“

Играта е под формата на дневник на опълченец. Опълченецът е измислен герой, но дневникът е базиран върху исторически факти и реални събития.

„Мисия опълченец“ е сериозна педагогическа игра, предназначена за работа в училище. Разделена е на пет части. Първата онагледява отзвука от Априлското въстание по света. Пред играча излиза карта. Кликвайки върху отделните държави, той ще научава каква е била реакцията в тях на бунта на българите. Целта е младите хора да разберат защо се стига до военни действия.

Втората част е посветена на обявяването на войната, сформирането на опълчението и връчването на бойното знаме. Третата част разказва за преминаването на Дунав и освобождаването на Търново, а четвъртата пресъздава битката за Стара Загора, която се явява бойното кръщение на опълчението. Там то дава и първата си жертва. Последната част е посветена на боевете при Шипка.

Всеки компонент завършва с текстова и игрова част, за да могат учениците да затвърждават знанията си. Има и екшън части, разкрива д-р Илия Вълев:

„Във форсирането на Дунав сме предвидили игра с руски кораб и играчът ще трябва да маневрира с този кораб по реката, избягвайки различни препятствия. Ще има един топ, който ще стреля към този кораб, и играчът трябва да маневрира, за да избегне изстрелите към него. На Шипка сме предвидили бранителите на Шипка да стрелят отгоре. Каквото има отгоре – камъни, дърве, както е по „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов, ще има стрелба, за да могат турците, които се качват към върха, да бъдат спрени.“

В компютърната игра са представени различните видове оръжия, с които са си служили руските и турските войски, както и нашето опълчение. Показва се как са изглеждали военните униформи, как са се обучавали опълченците, какви емоции са изпитвали. Включени са и любопитни факти, които не са намерили място в учебниците

Доста любопитен факт – в нощта срещу 11 август, по стар стил, се случва необичайно небесно явление - лунно затъмнение, което доста стряска турските войски. Това е описано от няколко опълченци, реално участвали в бойните действия на Шипка.

„До този момент спорадични изстрели по нашите отбранителни позиции. След като се случва това лунно затъмнение - описано е като кървавочервена луна, турците започват да стрелят срещу луната. Това, може би, стряска турците, защото знаем, че полумесецът е техният герб, а, може би, те виждат лоша прокоба в затъмнението на луната.“

Компютърната игра „Мисия опълченец“ се очаква да бъде готова и тествана в училищата във Велико Търново, а след това и в страната още тази учебна година. Проектът е представен на няколко научни конференции и към него интерес са проявили и музеи, които да предлагат играта при ученически посещения.

За разработката фонд „Научни изследвания“ към просветното министерство е отпуснал 19 300 лв. Ръководител на проекта е д-р Николай Ноев от Института по математика и информатика при БАН в старата столица. В екипа участват още програмистите Максим Гойнов и Владимир Сапунджиев, както и д-р Илия Вълев от Регионалния исторически музей. При реализацията на идеята са помогнали гл. ас. д-р Стефка Кънчева от ВТУ и учителят д-р Димо Иванов от СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица.

Още за играта ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26