Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джема Грозданова: През май ще се разбере дали Русия ще бъде изключена от Комитета на министрите на Съвета на Европа

Джема Грозданова
Снимка: БГНЕС

При откриването на новата сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) тази седмица беше конституирано и нейното ново ръководство. То ще ръководи Асамблеята през 2019. За вицепрезидент на ПАСЕ беше избрана Джема Грозданова – ръководител на българската делегация там от партия ГЕРБ, член на Европейската народна партия. Пред БНР Грозданова обясни, че както и през миналите години, така и сега на водеща тема на първата сесия е била Русия:

„Откакто се наруши международното право и беше анексирам Крим, всяка януарска сесия на Асамблеята е свързана основно с темата Русия. След анексирането Асамблеята наложи санкции над Русия  - забрани им да гласуват в пленарна зала, забрани и м да участват в наблюдателни мисии, както и да гласуват за съдии в европейския съд по правата на човека. Руската федерация изразява своето крайно недоволство срещу тези санкции и всяка година през януари очаква тези санкции да бъдат свалени. Това не се случва вече втора година и затова Руската федерация не заплаща своята членска вноска в организацията, която пък създава доста сериозни проблеми на бюджета, защото вноската на Русия на година е 33 милиона евро. И тази сесия, за съжаление, основно дебатът по повод Русия беше дали и възможно ли е държава членка да не изпълнява своите ангажименти към дадена организация и дали всъщност всички тези правила, които ние сме приели, дали може да се прави изключение за някого. Категорично мнението е, че не бива да се правят изключения и че Русия не бива да изнудва организацията поради финансови причини. Така че интересното е, че в Статута на организацията, т. нар. член 9, Комитетът на министрите има право да реши дали да изключи Русия“.

Джема Грозданова обясни, че всъщност Русия вече е напуснала ПАСЕ, но все още е част от Комитета на министрите и въпросът за изключването е свързан с това.

„Има такава възможност по статут, а дали ще се случи или не, не можем да предполагаме със сигурност, защото слушайки в момента финландското председателство на Комитета на министрите, както външният министър на Финландия, така и финландският президент казаха, че ще направят всичко възможно да запазим разговорът с Русия. Така че чакаме министерската конференция в Хелзинки през май месец, за да разберем повече по това решение“.

ПАСЕ отдаде почит и на Международния ден за възпоменание на Холокоста.

снимка Съвет на Европа

А българската селегация положи цветя и пред бюста на Димитър Пешев, българският парламентарист, който организира акцията по спасяването на българските евреи, чийто бюст, беше поставен  в сградата на ПАСЕ по инициатива на Лъчезар Тошев преди години..
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.