Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Атина се готви срещу нови безредици заради спорния договор с Македония

Гръцкият парламент отложи за утре гласуването на Преспанското споразумение

| обновено на 24.01.19 в 18:51
„Не на споразумението Ципрас - Заев“ пише на голям плакат, разпънат от активисти на гръцката компартия на Акропола, докато в парламента в Атина обсъждат Преспанското споразумение.
Снимка: БТА

Полицията в Атина се готви срещу нови безредици заради спорния договор с Македония. Противници на споразумението за преименуване на бившата югорепублика на Северна Македония започнаха да се стичат към гръцкия парламент. 1500 полицаи са на крак, за да не допуснат повторение на размириците от неделя, когато пострадаха 40 души. Два дни – вчерашният и днешният – се оказаха недостатъчни за приключване на дебатите по договора в парламента. Желание да се изкажат заявиха 230 от общо 300 депутати. 

До късно тази нощ ще продължат дебатите в гръцкия парламент, което наложи отлагане на вота за утре. Напрежението сред депутатите показва пълна поляризация на мнения. От СИРИЗА тълкуват договора със Скопие като исторически документ за сигурността на Балканите. 

Опозицията има други аргументи – договорът е в нарушение на конституцията. Организаторите на протестите призовават гърците да не ходят на работа утре и да протестират в цялата страна. Целта е да се повлияе на мнението на независимите депутати, склонни да гласуват за Северна Македония. 

Полицията въведе извънредни мерки за сигурност, за да не се достигне до сблъсъци и хаос от анархисти. Въпреки че изгуби мнозинството в парламента, правителството има възможност да ратифицира договора със Скопие с подкрепата на независими депутати. Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка. 

За днес има протести – и в Солун от 18 часа, и в Атина от 19 часа. По-рано през деня фермери от Серес, които също са против споразумението от Преспа, се опитаха да блокират границата с България, но не успяха. 

Напрежението в гръцкия парламент е много високо. Всичко това е насочено не толкова към управляващата партия СИРИЗА, тъй като това е политиката на правителството, а по-скоро към независимите депутати, които дадоха вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас и които вероятно днес ще ратифицират договора от Преспа. 

За тази вечер не се очакват изненади от трибуната на парламента, но гневът на гърците остава. Те протестират по площадите, защото искат референдум, който обаче гръцкият премиер категорично отказа, тъй като проучвания на общественото мнение показват, че 70% от гърците са против името Северна Македония. А това няма да реши спора, а ще "върне колелото" 27 години назад.

А защо на протестите в южната ни съседка се стига до напрежение и гняв на протестите, както и какви политически грешки допусна Алексис Ципрас – можете да чуете в звукови файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гръцки фермери не бяха допуснати да протестират на ГКПП "Промахон–Кулата"

Гръцките фермери от района на Серес излязоха на протест, заявен като символичен, срещу Договора за името на Република Македония, но не успяха да стигнат до граничния пункт "Промахон" и да блокират границата с България.  Вместо..

обновено на 24.01.19 в 18:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия..

публикувано на 19.07.24 в 19:35