Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Асоциацията "Прозрачност без граници" представи два инструмента за измерване прозрачността в работата на съдилищата

| обновено на 24.01.19 в 19:55
Снимка: pixabay.com

В София днес се проведе Национална кръгла маса – „Прозрачността в работата на съдилищата“ като предпоставка за повишаване на доверието в съдебната ни система. На форума, организиран от асоциацията „Прозрачност без граници“, бяха представени два инструмента – „еталон за публичност“, което е оценка за нивото на прозрачност и „карта за прозрачност на съдилищата“. 

„Целта на картата е да установим какъв тип информация предоставят всички съдилища в страната с изключение на специализираните и на военните“, обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" д-р Катя Христова -  преподавател в Нов Български университет и експерт от „Прозрачност без граници“, както и уточни: 
„И от гледна точка на потребностите, които имат гражданите да знаят всичко не само за делата, които пряко ги касаят, но също така и за другите теми - какви са техните права като свидетели, като жертви на престъпления, като потенциални съдебни заседатели и изобщо цялата информация, която е необходима на обществото наистина да повиши своето доверие във функционирането на съдилищата“.

Д-р Христова поясни, че за целта са били изследвани сайтовете на всички 176 съдилища, за да бъде оценена „средна стойност на общата картина - 45 пункта от 85 възможни максимални точки“, което показва „начина, по който в момента съдилищата използват интернет, за да бъдат по-прозрачни в своята дейност“. 

„Общо взето в класацията по различните типове съдилища, Върховният административен съд се представя най-добре, а от апелативните - безспорно на първо място е Апелативен съд - Бургас. От окръжните съдилища с най-голям брой точки изобщо е Окръжен съд - Благоевград, следван от този във Варна, Добрич и Шумен, а от районните съдилища специално сме отличили Районен съд - Ардино и Районен съд – Берковица“, уточни експертът. 

„Имаме и съдилища в обратната скала - те не използват потенциала, който дава интернет“, каза още преподавателят.
„По-скоро техните интернет страници са едни служебни страници за вътрешна информация, която гражданите да застъпват, но нищо по-съществено по отношение на самата връзка и гражданите“, добави д-р Христова, какво и изтъкна, че много скоро Висшият съдебен съвет ще стартира проект,  целящ унифициране на визията и функционалностите на сайтовете на съдилищата. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
142-рата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет „Васил Левски“ бяха тържествено отбелязани във Велико Търново.

Каракачанов: Интервюто на Заев е малка крачка напред в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев , че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до..

обновено на 26.11.20 в 15:00

Бизнесът кандидатства по „Заетост за теб“ при по-благоприятни условия

От утре бизнесът може да кандидатства при много по-благоприятни условия по мярката „Заетост за теб“, по която се осигурява субсидирана заетост за безработни. 160 милиона лева са осигурени за целта и са разпределени на квотен принцип в цялата страна. Бизнесът вече ще получава субсидия за заплати и осигуровките на наетите безработни за шест..

публикувано на 26.11.20 в 14:53

Фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич с кампания за отмяна на Закона за запрещението

Законът за запрещението съществува от 1949 година и оттогава не е бил променян. Той засяга хората с вродени интелектуални затруднения или придобити като заболяване впоследствие. В този смисъл да попадне в рамките на този закон, отменящ всички граждански права, е заплашен всеки един от нас, тъй като никой не е застрахован от това един ден да..

публикувано на 26.11.20 в 14:49

Обвинената в убийството на двете си деца Кристина Дунчева остава в ареста

32-годишната Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца , остава в ареста. Софийският апелативен съд потвърди определението на първоинстанционния Благоевградски съд, че са налице достатъчно данни, че именно тя е извършител на тежкото престъпление.  Според апелативните съдии Светла Букова, Камен Иванов и Пламен..

обновено на 26.11.20 в 14:36

Прокуратурата поиска проверка на строителните обекти

Върховна административна прокуратура сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната са осигурени здравословни и безопасни условия на труд.  Образувана е преписка въз основа на публикации в медиите, в които се цитират данни за..

публикувано на 26.11.20 в 14:11
Атанас Бобоков

Съд постанови рекордна гаранция от 2 млн. лева на Атанас Бобоков

Бизнесменът Атанас Бобоков излиза на свобода срещу 2 милиона лева.  Той е в ареста от края на май по обвинение за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Миналата седмица първоинстанционният наказателен съд промени постоянния му арест в домашен, но Апелативният спецсъд отмени определението и му наложи рекордната..

публикувано на 26.11.20 в 13:55
Председателят на СЕМ Бетина Жотева

СЕМ: Програма „Хоризонт“ на БНР изпълнява обществената си мисия

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с пет гласа „за“ от Съвета за електронни медии (СЕМ) доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата. Докладът отразява резултатите от..

публикувано на 26.11.20 в 13:49