Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио навършва 84 години

Връчват годишните награди "Сирак скитник"

| обновено на 25.01.19 в 12:36

Българското национално радио навършва днес 84 години. На тържествена церемония тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Сирак Скитник".

На 25 януари 1935 година цар Борис Трети издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Тази година освен рождения ден на БНР, отбелязваме 90 години от първите опити за радиоразпръскване в България, осъществени от група радиолюбители през далечната 1929 година.

За първи главен редактор на Радиото е избран Панайот Тодоров Христов – Сирак Скитник.

През годините в ефира ще се появят множество програми на Националното радио – информационно-музикалната "Хоризонт", тази за култура и образование "Христо Ботев", Радио "България" ще звучи за българите в чужбина.

Радиото ще обърне внимание и към отделните региони. Поетапно ще се построят осем регионални радиостанции, а през 1989 година, когато политическият и обществен строй се променят, радиото не прави изключение.

То също тръгва по пътя на промяната и се превръща в автономен информационен и културен институт. "Златният фонд" и до днес грижливо пази звуковата история на България, гласовете на десетки политици и общественици.

По традиция тази вечер от 19.00 часа ще бъдат връчени годишните награди за радиожурналистика. Номинациите са в 3 категории.

Освен голямата награда "Сирак Скитник", ще бъде връчена индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година, награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект и музикален проект на БНР.

Церемонията ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" веднага след вечерния осведомителен бюлетин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Номинации за Голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР за 2018 година (видео)

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник,..

публикувано на 18.01.19 в 14:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16