Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджов: Новите регламенти в ЗЗЛД улесняват упражняването на журналистическа дейност

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Законът за защита личните данни не въвежда нищо ново, което в момента не се прилага в България и то от 2002-ра година. Това каза пред БНР председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по повод съмненията, че с новите текстове в Закона се създава перманентна заплаха, че медиите могат да бъдат обект на цензура:

„Законът от 2002 година изрично казва, че обработването на лични данни за журналистически цели е законосъобразно, когато не нарушава правото на личен живот на лицето, за което се отнасят данните.  17 години сме прилагали тези правила и журналистите трябваше да се съобразяват дали тези лични данни не накърняват личната неприкосновеност на всеки. Това, което се въвежда в момента, е именно правила, които улесняват упражняването на журналистическа дейност в съответствие с общия регламент за защита на личните данни а именно – журналистите имат възможност да съберат цялата възможна информация, която включително представлява лични данни, и тогава да извършат преценка, което Комисията предлага да бъде по 10 критерия, с цел да се прецени доколко тази информация е съотносима към конкретния случай и как може да се постигне именно целта, която журналистът преследва“.

Критериите са общопризнати и се прилагат от ЕСПЧ, КЗЛД и от българския съд, допълни той за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. „За медиите отпадат много от задълженията, които регламентът въвежда“, категоричен е той:

„В този случай ние сме предвидили дори и възможност, при извършване на проверки по жалби, медиите да не предоставят информация за източника на своята информация пред Комисията. Тази норма е императивна! Неправилно в медийното пространство беше пуснат слухът, че Комисията може да проверява всички медии и да нарушава правото им на информация“.

Всички актове на Комисията подлежат на съдебен контрол и то на две инстанции, подчерта той и допълни, че "това е гаранция за независимост на функциониране на демократичната държава“.

Твърденията, че глобите при нарушение на регламента са свръхвисоки, според Караджов също са спекулация:

„Регламентът е такъв тип правен инструмент, който има пряко приложение във всички държави-членки. България не може с местното си законодателство да видоизменя това, което регламентът налага в Европа. Това, което може да се направи с местно законодателство, и е направено, е въвеждането на правила, които касаят отчитането на факта, когато нарушението е извършено от малък и среден бизнес. Отделно тези критерии, които са сега оспорвани в този член 25, са защита за самите журналисти, тъй като Комисията и българският съд вече ще трябват много подробно да обяснят своето решение по всеки един от тези критерии и тогава, когато някой желае субективно да прецени конкретния случай, той няма да може да го направи, тъй като трябва да се съобрази с конкретните критерии за обработване на личните данни, а не с неговата лична преценка“.

Днес репортерите на „Хоризонт“ ще получат награда от Комисията за защита на личните данни - грамота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25