Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли антиоксидантите да бъдат алтернатива на антибиотиците

Снимка: БГНЕС

Билковите антиоксиданти са на път да се превърнат в алтернатива на витамините и минералите, посочват публикуваните наскоро резултати от проучване на международен екип с участието на доцент Николай Цветков от Института по молекулярна биология към БАН. В изследването са анализирани почти 300 000 научни статии за антиоксидантите. Екипът е ръководен от молекулярния биолог професор Атанас Атанасов от катедрата по фармакология във Виенския университет.

За БНР доцент Цветков изтъкна, че изследването обхваща период от близо 70 години от 1957 до 2018 година. Изключителен интерес към антиоксидантите се наблюдава след 1990-та година и особено от 2011 до 2018 година, когато са публикувани приблизително 170 000 статии. Учените в света са насочеили своето внимание към индивидуални съединения - молекули - извлечени от растения. Впечатление правят многото изследвания за ефекта на ресвератрол, цистеин и куркумин. При пациенти между 60 и 93 години приемането на куркумин довежда до подобряване на мозъчните функции, изтъкна Атанасов, но предупреди, че в природен вид той не е много биодостъпен:

„Куркуминът е едно нестабилно съединение, което много бързо се разгражда в нашия организъм. Същото важи и за развератрола. Те подлежат на много бърз метаболизъм. Просто не мога да си обясня понякога какви количества биха били достатъчни, за да получим някакъв ефект“.

Не само в България има тенденция за разпространяване на хранителни добавки, но и употребата на чисти плодове е много полезна, изтъкна ученият в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Ресвератролът например се съдържа в люспите на гроздето, в червените плодове и червеното вино - около два милиграма на литър. По-ниска е неговата концентрация в бялото вино и в розето, допълни ученият

„Основният проблем на тези продукти е тяхната биодостъпност. Основната предизвикателство пред учените е именно и водоразтворимостта тези продукти. В чист вид те са много трудно разтворими във вода. Имаме желанието да започнем един международен проект, свързан с развиването на нанотехнологиите и такъв тип продукти като ресвератрола и куркумина да могат да бъдат по-достъпни за човешкия организъм – за повишаване на тяхната биодостъпност“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35