Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могат ли антиоксидантите да бъдат алтернатива на антибиотиците

Снимка: БГНЕС

Билковите антиоксиданти са на път да се превърнат в алтернатива на витамините и минералите, посочват публикуваните наскоро резултати от проучване на международен екип с участието на доцент Николай Цветков от Института по молекулярна биология към БАН. В изследването са анализирани почти 300 000 научни статии за антиоксидантите. Екипът е ръководен от молекулярния биолог професор Атанас Атанасов от катедрата по фармакология във Виенския университет.

За БНР доцент Цветков изтъкна, че изследването обхваща период от близо 70 години от 1957 до 2018 година. Изключителен интерес към антиоксидантите се наблюдава след 1990-та година и особено от 2011 до 2018 година, когато са публикувани приблизително 170 000 статии. Учените в света са насочеили своето внимание към индивидуални съединения - молекули - извлечени от растения. Впечатление правят многото изследвания за ефекта на ресвератрол, цистеин и куркумин. При пациенти между 60 и 93 години приемането на куркумин довежда до подобряване на мозъчните функции, изтъкна Атанасов, но предупреди, че в природен вид той не е много биодостъпен:

„Куркуминът е едно нестабилно съединение, което много бързо се разгражда в нашия организъм. Същото важи и за развератрола. Те подлежат на много бърз метаболизъм. Просто не мога да си обясня понякога какви количества биха били достатъчни, за да получим някакъв ефект“.

Не само в България има тенденция за разпространяване на хранителни добавки, но и употребата на чисти плодове е много полезна, изтъкна ученият в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Ресвератролът например се съдържа в люспите на гроздето, в червените плодове и червеното вино - около два милиграма на литър. По-ниска е неговата концентрация в бялото вино и в розето, допълни ученият

„Основният проблем на тези продукти е тяхната биодостъпност. Основната предизвикателство пред учените е именно и водоразтворимостта тези продукти. В чист вид те са много трудно разтворими във вода. Имаме желанието да започнем един международен проект, свързан с развиването на нанотехнологиите и такъв тип продукти като ресвератрола и куркумина да могат да бъдат по-достъпни за човешкия организъм – за повишаване на тяхната биодостъпност“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. Очаквайте подробности!

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39