Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с продължение за малки чудеса, които стоплят сърцето

"Фабрика за добро" сбъдва мечтите на 11-годишно момче от обезлюдяващо се село

2
11-годишният Вальо
Снимка: Мая Щърбанова

В края на миналата година в предаването "По първи петли" ви разказахме история, в която главен герой беше едно 11-годишно момче, което живее в отдалечено село до румънската граница - Поручик Кърджиево, община Крушари, заедно с още петнайсетина възрастни хора. Преди около половин година Вальо губи майка си и тъй като баща му също е болен, през повечето време живее в къщата на баба си и дядо си.

Със задачата да помогнат на Вальо, който живее в изключителна нищета и неподходящи за едно дете битови условия, се заемат добрите хора от фейсбук групата „Спаси севера“ и по-конкретно жена от Добрич на име Стоянка Маринова.

В предишния ни репортаж Стоянка разказа, че когато се запознава с Вальо, той не е имал раница за училище, не е имал тетрадки, химикалки и още много неща от първа необходимост. Впоследствие Вальо получи много коледни подаръци, за част от които дори не си е и мечтал, но получи и една огромна изненада - изкара новогодишните празници в дома на г-жа Маринова в Добрич. Така Вальо за първи път отиде на сладкарница, гледа филм на кино, яде пържола и се изкъпа в баня. На апела за помощ в групата „Спаси севера“ се отзовават много хора.

Какви са поредните изненади за Вальо - чуйте в репортажа на кореспондента на БНР Мая Щърбанова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Единственото дете в опустяващо село получи мечтани коледни подаръци

Главен герой в тази история е 11-годишният Вальо от малкото село Поручик Кърджиево, близо до границата с Румъния.  Като всички деца и Вальо мечтае за телефон, за колело и ръкавички, но мечтае и за поне още едно дете в неговото село, с което да може да..

публикувано на 29.12.18 в 15:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова..

публикувано на 13.07.24 в 14:00