Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри с коментари на критиките от президента

| обновено на 28.01.19 в 19:08
Снимка: Ани Петрова, БНР

От правителството направиха първите си коментари на критиките, които по-рано днес отправи президентът Румен Радев.

Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли твърдението на държавния глава, че правителството харчи по непрозрачен начин бюджетни пари:

"Нито един лев от разходите за 2018 година не е останал непрозрачен и не е над разчетените с годишния закон за Държавния бюджет. Нямаме право на това".

От своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов опроверга думите на президента, че има трайна тенденция за намаляване на чуждестранните инвестиции: 

"Имаме проблеми, но нека да се събираме и да решаваме тези проблеми, а не да очерняме България. Инвеститорите гледат и се чудят какво става. От една страна идват инвеститори. От друга институция казват, че българската икономика е траен проблем. В България преди години идваха инвеститорите, защото в България беше евтина работната ръка. В момента в България инвеститорите идват поради две причини: финансова и макроикономическа стабилност и най-важното - квалифицирана работна ръка. Да, недостатъчна, но квалифицирана и нека да работим в тази насока".

Министър Караниколов увери, че отпуснатите от правителството 500 милиона лева за ремонт на язовири ще бъдат изхарчени прозрачно. До две седмици ще заработи и държавната компания, която ще контролира язовирите, заяви още министърът на икономиката.

Да твърдиш, че конкурсът за избор на боен самолет е бутафорен и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със Съединените щати, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите".

Министър Каракачанов каза, че няма как всички фирми да са печеливши. Това беше и отговорът му на една от основните критики на президента, че докато се чакат европейски инвестиции, България избира американски изтребители:

"Ако идеята беше от всяка държава участник да купим по два самолета, за да не се сърди никой, разбирам. Само че ние трябва да купим осем самолета от една марка. В момента аз не съм чул министър от която и да е държава, включително Швеция, да каже нещо по този въпрос. Не мога да разбера какъв е този български манталитет ние сами да се плюем, ние сами да се навираме в шамарите".

Министърът на отбраната каза още, че не помни друго правителство да е увеличавало заплатите на военнослужещите с близо 20 процента за година и 9 месеца, както и да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на бойна техника. За първи път откакто беше премахната наборната военна служба, през 2018 година постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали, отбеляза още Каракачанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.

Президентът е убеден, че правителството няма да управлява пълен мандат

Президентът Румен Радев заяви, че смята за неизбежно провеждането на предсрочни избори и би подкрепил политически проект, ако той работи за модернизация на страната. В отчет за втората година от мандата си държавният глава отправи остри критики към..

обновено на 28.01.19 в 14:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да..

публикувано на 25.07.24 в 20:12