Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри с коментари на критиките от президента

| обновено на 28.01.19 в 19:08
Снимка: Ани Петрова, БНР

От правителството направиха първите си коментари на критиките, които по-рано днес отправи президентът Румен Радев.

Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли твърдението на държавния глава, че правителството харчи по непрозрачен начин бюджетни пари:

"Нито един лев от разходите за 2018 година не е останал непрозрачен и не е над разчетените с годишния закон за Държавния бюджет. Нямаме право на това".

От своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов опроверга думите на президента, че има трайна тенденция за намаляване на чуждестранните инвестиции: 

"Имаме проблеми, но нека да се събираме и да решаваме тези проблеми, а не да очерняме България. Инвеститорите гледат и се чудят какво става. От една страна идват инвеститори. От друга институция казват, че българската икономика е траен проблем. В България преди години идваха инвеститорите, защото в България беше евтина работната ръка. В момента в България инвеститорите идват поради две причини: финансова и макроикономическа стабилност и най-важното - квалифицирана работна ръка. Да, недостатъчна, но квалифицирана и нека да работим в тази насока".

Министър Караниколов увери, че отпуснатите от правителството 500 милиона лева за ремонт на язовири ще бъдат изхарчени прозрачно. До две седмици ще заработи и държавната компания, която ще контролира язовирите, заяви още министърът на икономиката.

Да твърдиш, че конкурсът за избор на боен самолет е бутафорен и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със Съединените щати, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите".

Министър Каракачанов каза, че няма как всички фирми да са печеливши. Това беше и отговорът му на една от основните критики на президента, че докато се чакат европейски инвестиции, България избира американски изтребители:

"Ако идеята беше от всяка държава участник да купим по два самолета, за да не се сърди никой, разбирам. Само че ние трябва да купим осем самолета от една марка. В момента аз не съм чул министър от която и да е държава, включително Швеция, да каже нещо по този въпрос. Не мога да разбера какъв е този български манталитет ние сами да се плюем, ние сами да се навираме в шамарите".

Министърът на отбраната каза още, че не помни друго правителство да е увеличавало заплатите на военнослужещите с близо 20 процента за година и 9 месеца, както и да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на бойна техника. За първи път откакто беше премахната наборната военна служба, през 2018 година постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали, отбеляза още Каракачанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.

Президентът е убеден, че правителството няма да управлява пълен мандат

Президентът Румен Радев заяви, че смята за неизбежно провеждането на предсрочни избори и би подкрепил политически проект, ако той работи за модернизация на страната. В отчет за втората година от мандата си държавният глава отправи остри критики към..

обновено на 28.01.19 в 14:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава..

публикувано на 23.05.24 в 14:07

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези..

публикувано на 23.05.24 в 13:57

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа...

публикувано на 23.05.24 в 13:28

770 секции в чужбина, в 1/3 - машини. МВнР изпраща 700 представители

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от..

публикувано на 23.05.24 в 13:17