Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Галаконцерт „100 г. Латвийска национална опера” в програмата на OperaVision

В Латвийската национална опера се състоя гала концерт по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Латвия и  създаването на националния оперен театър на страната. Това е внушително музикално събитие, което може да впечатли всеки любител на оперното изкуство както с участието на знаменити оперни звезди, така и с високото изпълнителско ниво  на целия концерт, който продължава 3 часа.

Прекрасни гласове, задълбочени интерпретации, култура на музициране, прекрасен оркестър, хор, мога да говоря само със суперлативи за всичко, което чух и видях! Цялата програма бе ръководена от диригентите на Латвийската опера Мартинс Озолинс, Модестас Питренас, Александрс Вилиуманис, Янис Лиепнис, Нормундс Ваисис. Хормайстор бе  Аигарс Мери. В първата част на концерта бяха изпълнени арии и ансамбли от латвийски опери на композиторите Зелинкас, Карлсонс, Мединс и др. Изпълненията бяха приповдигнати, с много настроение, придружени с прожекции на исторически моменти от живота на операта. Втората част на концерта бе посветена на оперната класика - прозвучаха любими арии и ансамбли от опери на Верди, Пучини, Джордано, Гуно, Сен Санс, Доницети, Вагнер, Чилеа, Бизе.

Много интересни бяха изпълнителите, участващи в концерта. Когато разглеждах материалите за латвийския театър ми направи впечатление, че към списъка на редовните солисти на операта има и списък на гастролиращите певци. Вероятно те имат някакъв постоянен ангажимент към театъра. Там фигурират едни от най-големите звезди на операта днес: Александър Антоненко, Елина Гаранча, Людмила Монастирска, Олеся Петрова, Марина Ребека. Част от тях участваха в този тържествен концерт. Разбира се, в центъра на солистите бе Людмила Монастирска - големият драматичен сопран на световните сцени, прочутата изпълнителка на  Лейди Макбет, Абигаиле, Турандот днес. В концерта тя изпя арията на Лейди Макбет, финала на „Турандот“ и два дуета от опери на Верди. Много интересни бяха и партньорите й в тези дуети. В „Набуко“ пя прочутият италиански баритон Франко Васало, който се изявява на всички големи оперни сцени днес - Метрополитън, Ковънт Гардън, Миланската Скала, Виенската опера и др. В другия дует от „Трубадур“ Монастирска  имаше за партньор един прекрасен баритон - Владислав Сулимски, солист на Мариинския театър. За мен бе истинско откритие прекрасния му баритонов глас, великолепната му интерпретация на образа на Граф ди Луна. С бурен възторг публиката посрещна появата на сцената на американския тенор Стефен Гоулд - истински вагнеров хелдентенор, редовен участник в спектаклите в Байройт, който изпълни арията на Танхойзер и монолога на Отело, както и на естонския бас Аин Анжер - с голяма кариера в цяла Европа, в репертоара му има вече 40 роли, а на концерта изпълни Рондото на Мефистофел и Арията на  Захария от „Набуко“. Силно впечатление направи прекрасния глас на Олеся Петрова - истински мецосопран, дълбок, красиво звучащ в ариите на Далила и Азучена. Трудно ми е да изброя всички прекрасни певци, участвали в концерта - ще спомена ярките гласове и  темперамент на грузинския тенор Иракли Кахидзе, турския тенор Мурат Карахан и особено на тенора от Косово Раме Лахаи, смятан за един от най- перспективните млади певци в момента, както и прекрасната Динара Алиева от Азербайджан, която впечатли с красивия си глас и ярък сценичен темперамент в ариите от “Манон Леско и „Силата на съдбата“. И пак останаха още много певци, които искам да спомена – бяха общо 14 мъже и 7 жени на сцената и всички на много добро изпълнителско ниво. Толкова големи певци трудно можете да видите в един концерт!

Записът ще бъде наличен в сайта на OperaVision тук до 31 май 2019.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хор

Ваня Монева: Човешкият глас е най-съвършеният инструмент

"Ако човек е бил интензивен в работата си, той си остава такъв и в това време на привиден застой.  Това време ни наложи един престой вкъщи, но това не означава застой." Така гледа на изминалите седмици и месеци далеч от сцената диригентът Ваня Монева, която запълва  дните си с работа и даже не й стига денят. "Не се чувствам скучаещ човек...

публикувано на 26.05.20 в 09:09

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя"

„Българска душа на Святата земя“- под този надслов вече шест години се провежда  фестивалът на българската култура под патронажа на Посолството на Република България в Държавата Израел, като част от Дните на българската култура през май.  Основна цел е обменът на култури, съхранението на културното наследство на България и Израел за бъдещите..

публикувано на 25.05.20 в 16:12
Илиян Ангелов

Учителят Илиян Ангелов ни потапя в изложбата „Писма от морето“

Първата изложба в Плевен в галерия „ Арт Център - Плевен“ след социалната изолация е на Илиян Ангелов. Тя носи заглавието „Писма от морето“ и ще бъде открита на 27 май. Художникът е роден край морето, но от години живее, твори и преподава в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в града. "Пише" всичко, което е свързано с..

публикувано на 25.05.20 в 15:16
Проф. Александър Шурбанов на представянето на книгите „Сонети” и „Хамлет” от Уилям Шекспир в Националната библиотека

Александър Шурбанов: Произвеждащите духовна култура дават вяра в бъдещето

Всеки мислещ и пишещ човек е в някаква степен самотен и ако не е такъв, той не може да си върши работата, въпреки че прекалената самота също пречи. Така казва филологът и преводач проф. Александър Шурбанов в интервю за предаването "Графити по въздуха". Според него трябва да сме по-внимателни как говорим и как пишем. " Ние трябва да се стремим..

публикувано на 25.05.20 в 13:55
Красимира Александрова

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"  подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка. Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив"  и "Ръкописи и старопечатни книги" "..

публикувано на 24.05.20 в 17:39
Група

Групата "Радиодеца" подготвя четири концерта

„Радиодеца“ представи песни от известни български филми за специален празничен концерт. Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, излъчваха едновременно 11 наши културни института в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт започна в 12.00 часа българско време с химна „Върви, народе възродени“. Песните, които..

публикувано на 24.05.20 в 13:14

Как се преплитат съдбите на Едгар Алън По, Елин Пелин и Иван Милев

Повод за разработката на темата за тримата титани в изкуството в предаването „Изотопия” беше новото издание на поемата „Гарванът” от Едгар Алън По в превод на Елин Пелин и с рисунка на корицата – дело на Иван Милев. В радиофичър емблематичните им съдби се преплитат в малко познати истории за големия талант и безкрайната му диря...

публикувано на 24.05.20 в 10:35