Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаконцерт „100 г. Латвийска национална опера” в програмата на OperaVision

В Латвийската национална опера се състоя гала концерт по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Латвия и  създаването на националния оперен театър на страната. Това е внушително музикално събитие, което може да впечатли всеки любител на оперното изкуство както с участието на знаменити оперни звезди, така и с високото изпълнителско ниво  на целия концерт, който продължава 3 часа.

Прекрасни гласове, задълбочени интерпретации, култура на музициране, прекрасен оркестър, хор, мога да говоря само със суперлативи за всичко, което чух и видях! Цялата програма бе ръководена от диригентите на Латвийската опера Мартинс Озолинс, Модестас Питренас, Александрс Вилиуманис, Янис Лиепнис, Нормундс Ваисис. Хормайстор бе  Аигарс Мери. В първата част на концерта бяха изпълнени арии и ансамбли от латвийски опери на композиторите Зелинкас, Карлсонс, Мединс и др. Изпълненията бяха приповдигнати, с много настроение, придружени с прожекции на исторически моменти от живота на операта. Втората част на концерта бе посветена на оперната класика - прозвучаха любими арии и ансамбли от опери на Верди, Пучини, Джордано, Гуно, Сен Санс, Доницети, Вагнер, Чилеа, Бизе.

Много интересни бяха изпълнителите, участващи в концерта. Когато разглеждах материалите за латвийския театър ми направи впечатление, че към списъка на редовните солисти на операта има и списък на гастролиращите певци. Вероятно те имат някакъв постоянен ангажимент към театъра. Там фигурират едни от най-големите звезди на операта днес: Александър Антоненко, Елина Гаранча, Людмила Монастирска, Олеся Петрова, Марина Ребека. Част от тях участваха в този тържествен концерт. Разбира се, в центъра на солистите бе Людмила Монастирска - големият драматичен сопран на световните сцени, прочутата изпълнителка на  Лейди Макбет, Абигаиле, Турандот днес. В концерта тя изпя арията на Лейди Макбет, финала на „Турандот“ и два дуета от опери на Верди. Много интересни бяха и партньорите й в тези дуети. В „Набуко“ пя прочутият италиански баритон Франко Васало, който се изявява на всички големи оперни сцени днес - Метрополитън, Ковънт Гардън, Миланската Скала, Виенската опера и др. В другия дует от „Трубадур“ Монастирска  имаше за партньор един прекрасен баритон - Владислав Сулимски, солист на Мариинския театър. За мен бе истинско откритие прекрасния му баритонов глас, великолепната му интерпретация на образа на Граф ди Луна. С бурен възторг публиката посрещна появата на сцената на американския тенор Стефен Гоулд - истински вагнеров хелдентенор, редовен участник в спектаклите в Байройт, който изпълни арията на Танхойзер и монолога на Отело, както и на естонския бас Аин Анжер - с голяма кариера в цяла Европа, в репертоара му има вече 40 роли, а на концерта изпълни Рондото на Мефистофел и Арията на  Захария от „Набуко“. Силно впечатление направи прекрасния глас на Олеся Петрова - истински мецосопран, дълбок, красиво звучащ в ариите на Далила и Азучена. Трудно ми е да изброя всички прекрасни певци, участвали в концерта - ще спомена ярките гласове и  темперамент на грузинския тенор Иракли Кахидзе, турския тенор Мурат Карахан и особено на тенора от Косово Раме Лахаи, смятан за един от най- перспективните млади певци в момента, както и прекрасната Динара Алиева от Азербайджан, която впечатли с красивия си глас и ярък сценичен темперамент в ариите от “Манон Леско и „Силата на съдбата“. И пак останаха още много певци, които искам да спомена – бяха общо 14 мъже и 7 жени на сцената и всички на много добро изпълнителско ниво. Толкова големи певци трудно можете да видите в един концерт!

Записът ще бъде наличен в сайта на OperaVision тук до 31 май 2019.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Романът

Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк – поглед към миналато, настоящето и бъдещето на Германия

Днес отбелязваме една мрачна годишнина – началото на издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 г. Дължината на това съоръжение е близо 155 километра. Най-малко 140 души са убити по протежението й при опит за бягство от Източна Германия към Западна. Н а 9 ноември 1989 г. стената пада. Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк припомня..

публикувано на 13.08.24 в 13:27
Светлин Стефанов

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

Най-новият музей в Трявна , открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата.  Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова , която разказа за наследството на старите майстори дюлгери :..

публикувано на 12.08.24 в 15:51
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50
Трявна

Даскаловата къща и легенди за тревненския сокай

В ранните години от развитието на Тревненската художествена школа много често майсторите поемат строежа на църквите, както и вътрешната украса. С нарастване на търсенето и поръчките през първата половина на XIX век, строителството, иконописта и дърворезбата се отделят като занаяти и това са трите направления на Тревненската школа, възникнала в..

публикувано на 12.08.24 в 12:37

Мъдростта в поезията на Йордан Фурнаджиев

Йордан Фурнаджиев е син на големия ни поет Никола Фурнаджиев. Всъщност и двамата са големи, но доста различни. Докато е жив бащата, синът Йордан не смее да му покаже стиховете си и Никола не знае, че наследникът твори. Той е роден на 16 юли 1934 година. Завършва ВИАС, водно строителство. Приживе бащата не знае, че синът върви по неговите..

публикувано на 12.08.24 в 12:22
Александър Василев – Василевса

Александър Василев – Василевса: Смисълът на живота е да не навредиш на никого!

Наред със състезателните вълнения, най-голямото спортно събитие - Олимпиадата , която е вече зад гърба ни, предизвика и разгорещени културни дискусии. В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в Париж , която съпътстваше олимпиадата.  Месец..

публикувано на 12.08.24 в 10:23

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана снощи в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 11.08.24 в 08:06