Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Оцелели са около 10% от предприятията в масовата приватизация

Румен Гълъбинов
Снимка: БГНЕС

Въпросът с боновите книжки виси от дълго време. Това каза пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

"Идеята е да се събудят боновите книжки на над 2 млн. българи, които не са упражнили правата си и не са придобили акции в приватизираните предприятия и да бъдат включени в инвестиционен процес. Трябва обаче да направим важно уточнение. От времето, в което се предлагаха над 1000 предприятия, сега са останали не повече от десетина процента с дейност и паричен оборот. Само толкова са оцелели. Голямата маса от бонови книжки ще трябва да се насочи към силно намаляла маса от активи, които имат стойност към момента и в които може да се инвестира", обясни в предаването "12+3" Гълъбинов.

Продължава дискусията около предложената от Министерството на финансите концепция за събуждане на така наречените "спящи акции". Става дума за акциите от масовата приватизация. В документа се диагностицират някои от съществуващите проблеми. В момента голяма част от акциите не се съхраняват или управляват от инвестиционен посредник, какъвто трябва да е обичайният подход за търгуване с ценни книжа. Незнанието, че притежаваш такива акции или си наследил такива акции, води до неупражняване на права. Според предложения документ трябва да се създаде фонд, който да поеме тези книжа, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда. Тези, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, се предвижда да я загубят - тя да се продаде, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд. Идеята ще засегне около 3 млн. българи, а номиналът на акциите се изчислява на 2-3 млрд. лева. Недоволство срещу концепцията вече изразиха омбудсманът, синдикатите и представители на работодателските организации.

"Важен въпрос е да има акции, които да са атрактивни за инвеститори и те да платят за тях. Не е сигурно каква сума може да се събере. Може да няма достатъчно атрактивни активи", допуска Румен Гълъбинов.

Според него би било добре да се премисли и срокът. Предлага се петгодишен срок, вероятно може да се изчака 10 години и тогава да се премине към варианта държавата да ги събере в общ фонд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54