Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева пусна запис как Боил Банов опрощавал 700 хил. лева неустойка

| обновено на 30.01.19 в 12:28
Снимка: БГНЕС




Елена Йончева предостави днес аудиозапис, който показва как Боил Банов като заместник-министър на културата през 2016 опрощава 700 хиляди лева неустойка на фирма-строител и дава указания как да се фалшифицират документи за обект "Ларгото" в София. 

Йончева поясни, че записът е направен от един от служителите, както и че има сигурен свидетел, който е готов да участва в разследването. 


"Затова как днес функционира българската държава. Записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговорите. Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че един ден записът може да послужи за тяхна защита", каза Йончева. От БСП твърдят, че имат и свидетел, готов да даде показания за аферата. 

Предполагаемата среща се е състояла на 24 март 2016 в кабинета на Банов. Предполагаемият негов глас в записа обяснява на предполагаем представител на фирмата по телефона, че заради нередности при изпълнението на обекта, министерството трябва да поиска съответната неустойка. Впоследствие гласът представя възможности как неустойката да бъде избегната.


"Те си решават и не претендират една неустойка от 700 000 лева. Ако прочетете съставения договор ще разберете, че е трябвало да потърсят и допълнителна сума от 315 000 лева", допълни депутатът от БСП Димитър Данчев.  


От БСП намекват, че и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е знаело за тази схема и настояват за пълна проверка. Освен това от левицата ще подадат сигнал за случая в ОЛАФ и в прокуратурата. Настояват и за оставката на Боил Банов. Подробности чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокурори влязоха в Министерството на културата

Прокурори влязоха в Министерството на културата във връзка с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров незабавна проверка на твърденията на депутата Елена Йончева за корупционни действия от страна на министъра на културата Боил..

обновено на 30.01.19 в 16:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена",..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за..

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с..

публикувано на 07.07.24 в 08:38

Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си

Във Велико Търново отбелязват днес 147 години от Освобождението от османска власт. В празничната програма са включени исторически обиколки, военен ритуал и концерти.  Безплатната пешеходна обиколка "147 години свободно Търново" с беседа започва..

публикувано на 07.07.24 в 08:29