Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесът на прехвърляне на общински язовири към държавата е блокиран

| обновено на 31.01.19 в 11:57
Снимка: БГНЕС

Процесът на прехвърляне на общински язовири към държавата е блокиран. Това съобщи пред БНР Павел Гуджеров, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), кмет на община Раковски и бивш заместник-министър на околната среда с ресор „Води“. 

В началото на миналата година НСОРБ инициира процес по внасяне на промени в Закона за водите, които се отнасяха до общински язовири, които не могат да бъдат обгрижвани от общините. Измененията влязоха в сила през юли миналата година. Беше създадена и правна възможност общините да прехвърлят на държавата свои язовири, които не могат да поддържат. За целта беше създадено Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което да се грижи за всички нежелани от общините язовири.

„Това, което пречи, е прехвърлянето на публична общинска собственост на държавно предприятие. Обструкцията идва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството“ поясни Гуджеров в предаването „Хоризонт до обед“.

„Съвместно с Министерството на икономиката е изготвен закон за изменение и допълнение, който регламентира и дава възможност общините да се разпореждат с язовирите като публична общинска собственост, което към момента е изтъкнато като основна пречка за прехвърлянето. Сега се предвижда прехвърлянето да се осъществи чрез договор за дарение между Общината и съответния областен управител“.

119 общини са заявили прехвърлянето към държавата на 2721 язовира. „Проблемна е ситуацията – заявили са предаването на язовирите, защото не са в състояние да инвестират средства в привеждането на тези съоръжения в изправно състояние, защото такива пари няма“.

„Язовири, които са опасни и не са в добро техническо състояние, и сега предприятието може да поеме грижата за тях“, уточни Гуджеров.

Павел Гуджеров изрази надежда, че в „бърз оперативен порядък нещата ще се изгладят и се надяваме законодателите да внесат тези предложения за поправка в Закона за водите и Закона за общинската собственост“.

„Към този момент и докато собствеността на язовирите не се прехвърли към държавното предприятие, отговорността за съоръженията носят общините и санкциите ни са към тях. Фактически те са собственикът на този етап“. Това поясни Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Той съобщи, че има списък с над 400 язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, и подчерта факта, че повечето язовирни съоръжения са строени през 50-те години на миналия век и се нуждаят от ремонти.

„Проблемът възниква заради различно тълкуване на текста от различните ведомства. Това прави несигурна правната рамка на процеса и той е блокирал“, каза Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по регионална политика. В рамките на десет дни бихме могли да внесем законопроекта и той да се гледа по реда на правилника на Народното събрание.

„Трябва да имаме положителни становище от страна на отговорните ведомства и да имаме политическа воля това да мине по бързата процедура".

Всички гледни точки от предаването чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за..

публикувано на 13.08.24 в 13:19

Юрий Вълковски: Малки библиотеки може да изпаднат от програма за подпомагане

На 23 юли Министерството на културата отвори възможността обществените библиотеки да кандидатстват за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". Тази година за първи път кандидатстването е обявено само по електронен път и с електронен подпис. Изказаха се обаче и притеснения, че..

публикувано на 13.08.24 в 10:53
Опожарена къща след пожар в Дионисос, Северна Атика, Гърция, 12 август 2024 г.

Силен вятър разпалва пожара в гръцката област Атика, стотици са евакуираните

Силен вятър разпалва пожара, който бушува в област Атика, а гръцката столица е покрита от дим. Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня Стотици хора са евакуирани. Съсредоточени са максимални сили по гасенето на огъня. Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина Пожарът не..

публикувано на 12.08.24 в 13:50