Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Липсата на идеи е по-страшна от липсата на инвестиции в културата

Композиторът Петър Дундаков: В музиката няма страх от отворените граници

Българската култура трябва да спре да се държи като беден сирак

Петър Дундаков
Снимка: БНР

„Българската култура е част от европейската. Ние сме част от Европа и трябва да спрем да мислим за себе си като за някакъв беден сирак, на който правителството не дава достатъчно пари. Липсата на идеи е по-страшна от липсата на инвестиции в културата.“ Това каза композиторът Петър Дундаков в предаването „Графити по въздуха“ на програма „Хоризонт“.

Преди дни в Пловдивската опера "Мистерията на българските гласове" и оперният оркестър представиха етно-симфоничния проект "Бучимиш“. Концертът бе част от колекцията "Европа - КОНТИНЕНТЪТ КУЛТУРА". Проектът съдържа 12 нови произведения, специално написани за състава.

„Бучимиш“ се нарича излезлият през май албум на „Мистерията на българските гласове“ с участието на Лиза Джерард.

Избрахме това име, тази метафора, защото  Бучимиш е име на хоро, характерно с уникален неравноделен размер – 15/16, обясни Дундаков. „Символът на заедността, на кръга, на хорото, решихме, че по някакъв начин има връзка с това, което правим в този албум“.

Албумът не е просто продължение на някаква етнографска традиция, изтъкна композиторът. „А е на базата на фолклора - обединение на много нови гласове, които не са свързани с фолклора, но през българската традиция ние ги колаборираме и всички застават заедно в един кръг. Затова избрахме и „Бучимиш“.

"Бучимиш" е мистерия на гласовете

В центъра на този албум е гласът и носейки „Мистерия на българските гласове“, този албум е мистерия на гласовете, подчерта Дундаков. „Ако приемем, че Лиза Джерард е солист, който идва от друга култура, но пък е с много голям респект към нашата традиция. Начинът й на пеене е повлиян от българския фолклор.“

Петър Дундаков възприема стилистиката на „Бучимиш“ като посока за развитие на музиката през 21 век.

Навсякъде по света албумът се приема с много голям интерес и провокира много покани за участия във фестивали извън България. През юни например в Барселона ще пеят редом с Ерика Баду и изпълнители, които не са свързани с етнографски традиции и фолклор. „Успяваме да застанем на сцената пред една съвсем млада публика, която слуша музиката на 21 век. И сме поканени (голяма чест е за нас) на този фестивал, за който водещо изречение е The new normal – Новото нормално.“

В музиката няма страх от разширяване на границите

Дундаков няма точна рецепта как да изглежда фолклорът на 21 век, но е сигурен, че не би трябвало да има страх от разширяване на границите. „И това, което аз опитвам  в музиката, която правя, специално в този албум, е да срещам този фолклор с нещата, които не са чисто разпознаваеми като клишета като фолклор.“

В срещата между музиканти от различни традиции се създава възможност за разширяване на музикалните граници. Не само музикално, но и философски, това за него е шансът да се произведе нещо ново във време, в което всичко изглежда вече създадено.

Авторската музика е като раждане на нов живот

Понякога душата забременява с някаква идея, която иска време, за да се роди, вярва Петър Дундаков. „Когато създаваш голямо произведение или пишеш авторска музика, то е някаква форма на израждане. То не минава, поне при мен, с бутилка вино и вдъхновение. То е едно пътешествие.“

Дундаков е завършил композиция в Ротердам. Прекарал е в Холандия близо десет години. И до днес има много контакти и възможности за работа там, но признава, че никога за него не е стоял въпросът дали да остане там. „Отидох да уча, да поема от световния поток, от световната енергия.“

Не слага знак на равенство между популярността и успеха. „Успехът за мен е вътрешно постижение. И когато успееш да го изравниш, да постигнеш успех вътре в себе си, тогава и това, което се случва с теб навън, вече започва да има друга тежест и друго измерение. Не просто да станеш популярен и привидно успешен.“

Цялото интервю е в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Лалева

Мария Лалева: Не ни трябва толкова много, колкото имахме преди

„Винаги съм вярвала, че миналото понатежава, когато му даваш прекалена стойност. Може би трябва да му дадем толкова стойност, колкото е нужна, без да го преекспонираме, без то задължително да бъде онова нещо, на което да стъпим, за да продължим напред.“ Това каза в предаването "Графити по въздуха" Мария Лалева, автор на нашумелия роман  „Живот..

публикувано на 27.05.20 в 08:51
Петър Владимиров

Републикански шампион по борба изхранва семейството си, като почиства канали

Републикански шампион по борба и бивш състезател по хокей на лед от Велико Търново днес изхранва семейството си, като почиства канали. Работата е мръсна, но парите не миришат, казва за професията си на каналджия 32-годишният Петър Владимиров.  „В тази професия щом се обаждат, значи хората са на зор и ни виждат като едно спасение...

публикувано на 25.05.20 в 15:37
Иван Сергеев

Иван Сергеев: Аз съм от поколението, което дължи всичко на книгите

Журналист, издавал собствен вестник, колекционер на картини, меценат, дарител на книги за библиотеки, читалища, училища и университети. Това е Иван Сергеев, който на финала на своя трудов живот е прегърнал и учителството като своя кауза , влизайки в училището на кюстендилското село Раждавица.  В училище "Св. св. Кирил и Методий" Сергеев учи..

публикувано на 25.05.20 в 14:11
Росен Желязков

Поетът Росен Желязков: Цял живот се борим с вятърни мелници

Колкото повече удари получаваш, в един момент или ще се умъртвиш, или всяко нещо трябва да го приемеш като за добро. Това е философията на Росен Желязков. „ Раните провокират да бъдеш по-осъзнат. Осъзнатост, за да може да живееш неглупаво и нахалост, безлично “, твърди той в интервю в предаването "Графити по въздуха". „Благодарен на живота“ се..

публикувано на 21.05.20 в 09:42
Неделчо Цветков

Неделчо Цветков – Багаин за бойните изкуства и универсалната мъдрост

Неделчо Цвятков Багаин е треньор по бойни изкуства. Това донякъде автоматично го свързва с определен тип философско отношение към света. Багаин е помогнал на много талантливи спортисти да стигнат до своите големи успехи и да се превърнат в негови последователи.  Той е един от учасниците в онлайн разговорите организирани във фейсбук групата „В..

публикувано на 20.05.20 в 18:54
Юлий Йорданов

Юлий Йорданов - босоног по стърнището на белия лист

Юлий Йорданов е автор на  15 книги. Журналист, краевед, литературен критик. В предаването "Графити по въздуха" той представи книгата си  „Босоног по стърнището на белия лист“. Книгата е писана четвърт век. Представлява сборник от негови статии, интервюта, есета, литературна критика, рецензии за постановки, концерти и изложби. Защо..

публикувано на 20.05.20 в 15:14
Златко Енев

Писателят Златко Енев: В България няма никакъв усет за различния

"В момента, в който приемете всичко това, вече получавате някакъв шанс да се борите с най-тежките му прояви." Така казва писателят Златко Енев за своя живот лице в лице с аутизма, описан в току-що излязлата му книга  „Възхвала на Ханс Аспергер”. "Тази история започна почти случайно. Поводът беше малко странен – в многото дискусии във Фейсбук..

публикувано на 19.05.20 в 13:10