Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димов: Законът за горивата е пример как се заобикалят изисквания

Тони Димов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Законът за горивата, чието влизане в сила беше отложено, е пример как депутатите заобикалят изискванията на регулаторната реформа от 2016 за оценка на въздействието и обществени обсъждания на законопроектите. Това заяви в предаването „12+3“ Тони Димов от Центъра за оценка на законодателството.

Организацията публикува годишен мониторингов доклад относно спазването на нормативните изисквания, свързани със задължителната оценка на въздействието и обществени консултации при приемане на нови закони.

Димов заяви, че в периода 2017-2018 година проблемите в това отношение са се задълбочили, а Народното събрание се ползва за бърза писта за приемане на закони, които ще имат неясно въздействие върху обществото.

„Едното явление е парадоксът. Народният представител, за да придаде важност на своето проектопредложение казва, че то би засегнало целия народ. След което внася своя законопроект с една страничка, в която казва „Няма да има въздействие“. Други явления – преписване като ученици; оценки на въздействието като конвейр - сменя се само името; явлението копи-пейст. В първата, прохождаща година, когато е възможно да има грешки, бяхме достатъчно снизходителни“, заяви Димов.  

„Новите явления сочат за следващо ниво на изобретателност при заобикалянето на закона. Явлението „0+1=2“. Оценката на въздействие изисква първо да се разглежда нулевият вариант, „не прави нищо“, и да се сравняват евентуалните бъдещи ефекти от предлаганите регулаторни намеси с него. Как биха се развили обществените отношения, ако ги оставим просто така, и как, ако се намесим? Добрата практика казва, че трябва да се разгледат минимум два други варианта. Българското народно събрание разглежда само нулевия и един друг вариант, за да подсили колко е важно да се регулира“, допълни правният експерт, според който „нулевият вариант“ трябва да се разглежда приоритетно, поради изобилието на регулации в българското законодателство.

„Народното събрание се ползва като бърза писта, като пробойната в системата, като мястото, където нещата могат да бъдат пускани по пързалката, когато в Министерският съвет няма време нещата да бъдат разгледани от междуведомствена съгласувателна процедура и с обществени консултации. Защо Народното събрание не провежда обществени консултации, когато закона го задължава? Заради бързината. Народните представители нямат време да се вслушат в своите избиратели“, заяви Димов.

Той допълни, че Законът за горивата е създал „невъобразим абсурд в правния мир“. Той е приет без никакви обсъждания и с оценка за въздействие, в която пише, че няма да бъдат засегнати малки и средни предприятия и административно натоварване.

След като се оказва, че това не е вярно, но законът вече е влязъл в сила, се търсят варианти за отлагането му чрез забавяне на поднормативните наредби.  

По думите на Димов институциите все още не разбират смисъла от задължителната оценка на въздействието и обществените обсъждания на законопроектите. 


Целия разговор с експерта чуйте от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

19 души са загинали при удари в Газа

При израелски удари в Газа снощи са загинали 19 души, включително жена и шестте ѝ деца, съобщиха здравните власти в анклава, контролиран от радикалната групировка "Хамас". На този фон започва поредно посещение в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Той ще се опита да ускори сключването на споразумение за..

публикувано на 18.08.24 в 12:16

Шабленският фар отваря врати за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители по повод Международния ден на морските фарове. Денят се отбелязва от 1993 г. Инициативата е на шотландците  Джон Форсайт и Майк Дауринпъл, които установили любителска радиостанция в морски фар с идея да си комуникират с други радиолюбители, които също са установили своите радиостанции в морски..

публикувано на 18.08.24 в 11:34

8-годишно дете в болница след катастрофа край Микре

8-годишно дете е откарано в болница в Плевен след катастрофа, станала тази сутрин на пътя София - Варна между ловешките села Български извор и Микре. При инцидента са се сблъскали два леки автомобила като в единия е пътувало семейство с две деца. Движението в участъка все още е двупосочно в една лента. Продължава разследването на..

публикувано на 18.08.24 в 11:29

Жителите на 4 свищовски села отново блокираха пътя Плевен - Русе заради безводието

Жителите на четири свищовски села, които протестират заради безводието, отново затвориха главния път Плевен - Русе. Блокадите са на две места - при село Павел и при село Горна Студена. Най-тежко е положението в село Хаджидимитрово. Неговите 500 жители са в безсрочно бедствено положение. Трудно се справят в ежедневието без вода, а през..

публикувано на 18.08.24 в 11:10
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч разширява дейността на отделението по хирургия

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти, ще разшири дейността на отделението по  хирургия. От началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 18.08.24 в 10:51

Тежка катастрофа край Ямбол взе жертва, 8 са пострадали

49-годишен мъж е загинал при тежък пътен инцидент тази нощ на пътя Ямбол – Сливен. Сблъскали са се лек автомобил и микробус. Катастрофата е станала в района пътен възел "Хадижидимитрово" около 1:30 часа. Автомобилът е навлязъл в насрещното движение и се блъснал в буса. При удара водачът на леката кола е загинал. В микробуса..

публикувано на 18.08.24 в 10:44

Седмицата: Спецакции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси

Серия от прокурорски и полицейски акции, злоупотреби за милиони и подозрения за политически интереси и обвързаности. Разкритията повдигнаха въпроси за финансовата стабилност на държавата и за функционирането на правораздавателните органи. Антикорупционната комисия влезе в имоти на Румен Гайтански, с прякор Вълка, заради необезпечен и..

публикувано на 18.08.24 в 10:30