Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за композитора Александър Кръстев

На 1 февруари се навършват 140 години от рождението на Александър Кръстев - творец от първото поколение български композитори, един от тези, които подготвиха почвата за развитие на българското професионално музикално изкуство. Огромен е и приносът му за създаването и развитието на музикалните състави на град Варна.

Роден във Видин през 1879 г., той завършва Силистренското педагогическо училище, а след това и Загребската консерватория, където учи хармония при Вилко Новак, цигулка при Щекъл и контрапункт и музикални форми при Новак. До 1907 г.  е учител в ломското Педагогическо училище, след това се премества във Варна, където учителства до края на живота си. Но с това не се изчерпва неговата дейност: като хоров диригент ръководи хора и оркестъра на музикалното дружество „Гусла“, хор „Морски звуци“, еврейския хор „Хармония“, катедралния хор. През 1919 г. организира и ръководи хора на Оперетната дружба, след това оглавява артистичния съвет на Варненския общински  оперен театър. Организира летни диригентски курсове, опреснителни летни курсове за учители, а през 1903 г. активно  участва в създаването на  Българския музикален съюз. Изнася  редица доклади по актуалните въпроси, засягащи българските музиканти, а през 1922 г. организира и ръководи новосъздаденото Варненско музикално училище. Многобройни са изявите му в пресата - около 60 статии, сред които “Принос към историята на музикалното дело в България“, “Причините за неуспеха на пеенето в нашите училища“ и др. Написал е и няколко учебника по пеене за прогимназиите.

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио през 30-те години, председател на клуба на радиолюбителите в града. А към цялата тази активна дейност той намира време и да композира: За съставите, които ръководи, пише 50 хорови песни - най-популярните от които са „Раковата“, “Що ми не дохождаш“, “Луд гидия“, “Минкината“ - познати от изпълненията на нашите любителски хорови състави. Композирал е над 100 детски и училищни песни, 20 солови песни, известния патриотичен марш “О, добруджански край“. А Кръстев е композирал и оркестрови пиеси - първото българско Концертино за цигулка и оркестър, баладата „Неразделни“ по текст на Пенчо Славейков, пиеси за пиано, за духов оркестър, но, уви, никой не ги е чувал днес.

Александър Кръстев умира на 11 юли 1945 г.

В Златния фонд на БНР е запазен кратък спомен за този толкова заслужил музикант - в разговор за началото на кариерата си, прочутата певица Надя Афеян си спомня за първия си учител. Записът е направен през 1980 г. Чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Нинов

"Мома гори момък" от Димитър Нинов - нов запис във фонда на БНР

В специална рубрика на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нови записи, продуцирани от Българското национално радио - най-големия продуцент на българска музика. „Мома гори момък“ е кантата от Димитър Нинов. Записът е направен през 2019 г. в Първо студио от Смесения хор и Симфониния оркестър на БНР под диригентството на Любомир..

публикувано на 27.05.20 в 18:10
Емануил Иванов

"Музикант на годината 2019": Емануил Иванов - Млад музикант на годината

На 19 май в ефира на програма "Хоризонт" бяха обявени наградите в националната анкета "Музикант на годината 2019". Галаконцертът, на който те трябва да бъдат връчени на новите носители, избрани с гласуване от слушателите на БНР, е отложен за есента, с надеждата да може да бъде осъществен след отпадане на ограниченията във връзка с пандемията от..

публикувано на 27.05.20 в 18:00
Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев - с първи концерт на открито след пандемията

Симфониета Шумен започна поредица концерти на открито

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 22 май привечер в подножието на Паметника на свободата в Шумен звучаха изпълнения на градската Симфониета - състава, наследник на 170-годишната история на първия български симфоничен оркестър. Диригент беше дългогодишният му ръководител Станислав Ушев. "Реален..

публикувано на 27.05.20 в 16:45

Документалният филм "Стихията Медея" с прожекция в Дома на киното

Документалният филм "Стихията Медея" на Найо Тицин ще бъде показан за първи път пред  зрители утре от 18 часа в Дома на киното. Пиесата има своето единствено изпълнение на сцената на Античния театър по време на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Филмът разказва за историята на проекта и проследява неговото създаване.  Инициатор и..

публикувано на 27.05.20 в 14:45
Греди Асса

Греди Асса и живописният код на елбетицата в галерия "Прегърни ме"

Камерното пространство на галерия „Прегърни ме“ дава простор за изложбата „Елбетица“ на Греди Асса. Тя може да бъде разгледана от днес до края на юни от 16 до 19 часа. Изложбата е била открита дни преди началото на извънредното положение и сега е в очакване на своята истинска публика, тъй като тогава е била видяна от много малко хора...

публикувано на 27.05.20 в 14:06

Доайенът на Музикалния театър Христо Сарафов чества 40-годишнина на сцената

Доайенът на Националния музикален театър „Стефан Македонски” Христо Сарафов навърши 65 години. 40 от тях са посветени на музикално-театралната сцена – в оперни, оперетни спектакли и мюзикъли. Заради яркото си сценично присъствие често е сравняван от почитателите и от учениците си с актьора Васил Михайлов. „Моята мечта винаги е била..

публикувано на 26.05.20 в 21:12
Виенска държавна опера

Соня Йончева и Красимира Стоянова в сезон 2020/2021 г. на Виенската държавна опера

Програмата на Виенската държавна опера за следващия сезон 2020/2021 г.  бе обявена по време на пандемията от  COVID 19 като самото представяне съвсем резонно не се състоя на обичайна пресконференция в театъра, а бе излъчено от канал ORF III – специализиран ефир на предавания за култура  на Австрийската държавна  телевизия. Това бе и първата официална..

публикувано на 26.05.20 в 14:18