Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Александър Кръстев

На 1 февруари се навършват 140 години от рождението на Александър Кръстев - творец от първото поколение български композитори, един от тези, които подготвиха почвата за развитие на българското професионално музикално изкуство. Огромен е и приносът му за създаването и развитието на музикалните състави на град Варна.

Роден във Видин през 1879 г., той завършва Силистренското педагогическо училище, а след това и Загребската консерватория, където учи хармония при Вилко Новак, цигулка при Щекъл и контрапункт и музикални форми при Новак. До 1907 г.  е учител в ломското Педагогическо училище, след това се премества във Варна, където учителства до края на живота си. Но с това не се изчерпва неговата дейност: като хоров диригент ръководи хора и оркестъра на музикалното дружество „Гусла“, хор „Морски звуци“, еврейския хор „Хармония“, катедралния хор. През 1919 г. организира и ръководи хора на Оперетната дружба, след това оглавява артистичния съвет на Варненския общински  оперен театър. Организира летни диригентски курсове, опреснителни летни курсове за учители, а през 1903 г. активно  участва в създаването на  Българския музикален съюз. Изнася  редица доклади по актуалните въпроси, засягащи българските музиканти, а през 1922 г. организира и ръководи новосъздаденото Варненско музикално училище. Многобройни са изявите му в пресата - около 60 статии, сред които “Принос към историята на музикалното дело в България“, “Причините за неуспеха на пеенето в нашите училища“ и др. Написал е и няколко учебника по пеене за прогимназиите.

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио през 30-те години, председател на клуба на радиолюбителите в града. А към цялата тази активна дейност той намира време и да композира: За съставите, които ръководи, пише 50 хорови песни - най-популярните от които са „Раковата“, “Що ми не дохождаш“, “Луд гидия“, “Минкината“ - познати от изпълненията на нашите любителски хорови състави. Композирал е над 100 детски и училищни песни, 20 солови песни, известния патриотичен марш “О, добруджански край“. А Кръстев е композирал и оркестрови пиеси - първото българско Концертино за цигулка и оркестър, баладата „Неразделни“ по текст на Пенчо Славейков, пиеси за пиано, за духов оркестър, но, уви, никой не ги е чувал днес.

Александър Кръстев умира на 11 юли 1945 г.

В Златния фонд на БНР е запазен кратък спомен за този толкова заслужил музикант - в разговор за началото на кариерата си, прочутата певица Надя Афеян си спомня за първия си учител. Записът е направен през 1980 г. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45