Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестните герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Митничарят Райчо Соколов: С времето ставаш по-добър в разкриването на наркотрафика

| обновено на 01.02.19 в 07:25
3
Райчо Соколов
Снимка: ЕК - България

Райчо Соколов е митничар. Работи срещу наркотрафика и контрабандата на стоки през българската граница. Името му се свързва с близо две десетилетия проверки, най-вече на пункта „Калотина“. Там, като служител на митническата служба, той контролира всекидневния внос и износ според българските и европейските регламенти.

Има ли граница, логично е да има трафик и нарушения, казва Райчо Соколов. Първият му случай са задържани мъж, жена и три деца - в резервната гума на автомобила им открива 5 килограма наркотици.

Качествата на митническия инспектор, който работи в областта на наркотрафика, се формират бавно и трудно, с години, разказва Райчо Соколов, който е имал в практиката си най-различни случаи на укрита дрога: под резервната гума, в резервоара, в акумулатора, в седалки, в пода или тавана на автомобила, дори в стената на кашон. „Тънки, колкото лист хартия пакетчета.“

„Въпросът е автомобилът да бъде селектиран… По поведението на шофьора – как стъпва, как ходи… С течение на времето един служител си изгражда толкова ясни критерии и знае всяко едно движение на пътника дали е адекватно или не е. И технически средства, разбира се.“

За миналата година проверките с апаратура са близо 18 хиляди. В този период значително се увеличават опитите за пренос на марихуана на границата със Сърбия, казва митническият служител. Трафикантите са предимно турски граждани, сочат наблюденията на Соколов.

„В 100% от случаите са изненадани. Има и добри актьори. Аз съм свидетел на реакция: аз съм ваш човек, разработвам международен канал, оставете ме да си пътувам по пътя. Може би го е заимствал от някой филм.“

Най-голямото задържано количество за 2018-а е 207 кг, пренасяно от сръбски гражданин. „Камион натоварен с буркани, празни буркани. И около бурканите – чували, като уплътнение, да не се счупят бурканите.“

Откакто цените от двете страни на границата са се поизравнили, контрабандата на цигари намалява, пояснява още Райчо Соколов.

Той започва работа в системата на митниците след като излиза от казармата, в далечната вече 1990 година. Сега забелязва, че все по-малко са желаещите да работят като митничари. „Работата е много трудна в сравнение с това, което беше, когато аз започнах.“

Помни времената на югоембаргото. „Тук плацът навън беше покрит с туби, бидони, пълни с гориво – бяха задържани огромни количества гориво в рамките на една работна смяна. Не беше много комфортно на служителите – постоянно стъпваха в локвички от петролни продукти.“

Соколов е член на Общинския съвет на Драгоман, председател на комисията по транспорт и инфраструктура. „Нямам“, отговоря на въпрос за свободното време.

Не е решил на 100%, но смята да се откаже от Общинския съвет за изборите наесен.

„Вкъщи не са ме виждали не знам откога. Вечер се прибирам, сутрин излизам…“

Повече за дейността на Райчо Соколов ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43

Шолц потвърди за разкрит план за убийство на директора на "Райнметал"

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди информациите на CNN за разкрит план за убийството на директора на най-голямата германска оръжейна компания "Райнметал". Според американското разузнаване русия е планирала цяла серия от атентат и срещу директори на големи европейски оръжейни фирми. Според вчерашното предаване на CNN американското..

публикувано на 12.07.24 в 18:27