Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон дава „последен шанс“ на Москва за ракетния пакт

Снимка: уикипедия

САЩ ще уведомят Русия официално в събота с писмен документ за намерението си да се изтеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съобщи високопоставен източник от администрацията на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Русия има „последен шанс“ да се съобрази с договора, но не показва подобни намерения, въпреки американския натиск, заяви на брифинг за журналисти представителят на Белия дом, след като Вашингтон обяви официално, че напуска ракетния пакт. Изтеглянето ще стане факт след 6 месеца в съответствие с чл. 15 от договора, който ограничава обсега на крилатите ракети до 500 км.

Високопоставеният чиновник също така отхвърли спекулациите, че САЩ слагат край на участието си в споразумението заради Китай, който като трета страна няма задължения да не създава ракети с обхват над 500 км.

„Русия не е готова да възстанови доверието в договора“, коментира от своя страна германският външен министър Хайко Маас. По-рано той обвини Москва за американското напускане на споразумението. „Сигурността в света ще намалее“, каза още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доналд Тръмп и държавният му секретар Майк Помпео

САЩ напускат ракетния договор с Русия

САЩ съобщиха днес, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег с Русия от 1987 г., обявявайки, че Москва го нарушава, предаде АФП. Преди изтичането на поставения от Вашингтон краен срок утре, САЩ заявиха, че Русия не е..

публикувано на 01.02.19 в 16:26