Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миомите на матката са най-честата причина за операция при жените

| обновено на 04.02.19 в 13:37
3
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Столичната община и трите най-големи АГ болници в София стартират кампания за безплатни прегледи на миома на матката.

Това е първият съвместен скринингов проект за изследване на заболяването у нас.

За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в столицата се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката. Първият скринингов проект за миомна болест се провежда под егидата на Столична община с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова, като събира за първи път в обща кауза трите водещи АГ болници у нас – общинските I-ва САГБАЛ „Св. София“, II-ра САГБАЛ „Шейново“ и държавната университетска акушеро-гинекологична болница СБАЛАГ „Майчин дом“.

„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания,“ заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Столичната община първа подкрепи организиран скрининг на рак на млечната жлеза, като досега са реализирани четири скринингови програми за изследване на рака на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простатата и изследване на бял дроб. Целта на всички тези изследвания е превенция, прегледи, информираност на хората и съответно, при необходимост, насочване към специалисти.

„В рамките на един месец, веднага след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници започват безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни“, заяви директорът I-ва САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова. Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Те са предназначени за жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години, подчерта тя.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на Националния център по Обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за отстраняване на органа (хистеректомия).

„Миомата е доброкачествен тумор и не е причинител, нито първо проявление на рак. Не всяка миома трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява. Важно е жените да знаят, че миомата не е симптом за предраково състояние и че може да се лекува не само оперативно, но и медикаментозно,“ заяви инициаторът на кампанията проф. д-р Иван Костов, директор на университетската АГ болница „Майчин дом“.

За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в столицата показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е поради миома, а годишно над 400 от оперираните жени губят своя детероден орган в следствие на тази диагноза.

Директорът на II-ра САГБАЛ Шейново д-р Румен Велев подчерта, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена.

Възможността жени с миома на матката да се лекуват в амбулаторни условия би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България в години на ясно очертаваща се демографска криза. Изчислено е, че ежегодно в ЕС се провеждат близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома, от които с отстраняване на органа (хистеректомия) са свързани 230 000 операции.

Записванията за безплатни прегледи вече са възможни чрез контактите на всяка от болниците, които участват в кампанията.

СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42
I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76
II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70
Кампанията се подкрепя от фармацевтична компания „Гедеон Рихтер –България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница с може да бъде решена с референдум

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница може да бъде решена с референдум. Инициаторите за такова допитване обявиха, че са събрали необходимия брой подписи.  4 355 от събраните 5 117 подписа за свикване не референдум по съдбата на фалиралото общинско водоснабдително дружество  в Дупница са валидни, което е 11 % от всички жители на общината, обявиха..

публикувано на 21.07.24 в 16:32

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на Воден

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района боляровското село Воден, край което вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екипи...

публикувано на 21.07.24 в 16:09
Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските огнеборци,  които помагат на българските си колеги. Два испански самолета се включиха в..

публикувано на 21.07.24 в 15:33
Стратегически бомбардировач Б-52 на ВВС на САЩ.

Русия съобщи, че е прехванала американски бомбардировачи над Арктика

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски изтребители МиГ-29 и МиГ-31 са попречили на американски стратегически бомбардировачи В-52Н да нарушат държавната граница над Баренцово море. "С приближаването на руските изтребители американските стратегически бомбардировачи коригираха курса на полета си... и впоследствие се отклониха от..

публикувано на 21.07.24 в 14:39
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на Никозия по повод 50-годишнината от турската намеса с въоръжени сили на острова. Той изтъкна, че..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49