Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планините в Румъния - запазена дива природа, но лоши условия за ски туризъм

Изглед от област Брашов
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Въпреки че българските ски курорти имат своя безспорен висок авторитет на Балканите, не е лошо да се провери какво предлагат северните ни съседи. Какви са условията и цените в Карпатите?

В Румъния си като у дома - храната е превъзходна, хората са сърдечни и винаги има нещо, което не е както трябва. Също като у дома.

Любопитство, изследователска страст и близкото разстояние са онези движещи сили за много българи, които опитват преживяването "На ски в Румъния".

Преди няколко години беше публикувана класация на най-евтините ски дестинации в Европа, според която румънските курорти държат първенство. Оказва се, че не е точно така. Лифт картата за ден е на цена 145 леи, което е равно на 60 лева. Нощувките струват също колкото в нашите от по-високия клас в Банско, Боровец или Пампорово.

"В най-популярните ски-курорти по пътя между Плюещ и Брашов повечето хотели са 2, 3, 4-звездни. Повечето са малки като капацитет и са стари. Цените не са много изгодни."

Това обяснява Адриан Шипош от Брашов - мястото, където се срещат Южните и Източни Карпати, един от най-красивите градове в Трансилвания.

Да, действително туристическият бизнес в Румъния не е от най-мощните и една от причините за това е, че местните власти не разрешават стоежите на нови хотели. Твърдо са убедени, че ако запазят природата в естествения й вид, ще имат повече гости - нещо, което тук, в България, смятаме за погрешно. Една трета от територията на Румъния е планинска и е истински рай за любителите на живата, съхранена природа.

"Около 70 процента от големите месоядни животни, като вълци, мечки, рисове живеят в горите около Румънските Карпати. До преди 1989 там на лов можеше да отиде само Чаушеско. Кафявите мечки са толкова много, че даже има клипчета в YouTube как мечки търсят храна в кофите на по-далечните и близки до гората квартали на Брашов. Има клипчета и как тичат през центъра на града по пешеходната улица", разказва Шипош.  

Тези планински гости не само че не влизат като шок и ужас в новинарските емисии, но и местните хора се организират и им оставят храна в крайните квартали. Подпомагани са от кметствата и неправителствените организации за защита на дивите животни. Предупреждения, че може да срещнат вълци и мечки, има и за туристите. Съветът е просто да на ги закачат. Разбира се, че по пистите на най-известния румънски курорт Пояна Брашов мечки и вълци няма. Иначе има стотици скиори, които, ако не беше голямото разстояните, със сигурност щяха да бъдат в България - заради пистите, цените и обслужването.

"Ние сме компания от Свищов. Решихме да опитаме Пояна Брашов, защото Банско е далеч, но сме разочаровани от обслужването, условията и отношението", казва български турист.  

Разочаровани са, тъй като пистите са къси, не са добре обработени, номерацията им дори не е отразена на картите, а стъпил веднъж на върха, трудно се ориентираш как да стигнеш до предпочитаната по трудност. Ако това също е част от чара на приключението, да, струва си. С други думи - разбираемо е защо румънските съседи са готови да преминат поне 400 километра, за да се насладят на истинско ски преживяване - в Банско, Пампорово или Боровец.

"Българските курорти са много по-добри - по-луксозни хотели, по-добър персонал и по-ниски цени. България е по-добра в това отношение - и за лятото, и за зимата", смята Шипош. 

Целият репортаж от Пояна Брашов чуйте в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53

Доц. Христо Паунов за предложението на ПП-ДБ: Нетрадиционно и екзотично

Процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство е започнала. Няма разписан срок за връчването на първия и втория мандат, но това следва да бъдат " обозрими, сравнително кратки срокове " за задвижване на процедурата. Това мнение изрази пред БНР доц. Христо Паунов, преподавател по Конституционно право в Юридическия факултет на..

публикувано на 16.07.24 в 08:37