Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия блокира европейско признаване на Гуайдо

Хуан Гуайдо
Снимка: БТА

Италия блокира днес становище на Европейския съюз, което посочва, че страните от общността биха признали опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс. Информацията идва, след като дни наред 28-те страни членки не можеха да се споразумеят как да реагират на кризата. Основните притеснения са, че подобни действия може да насърчат други опозиционни водачи по света.

По-рано днес Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Испания,Латвия, Литва, Португалия, Швеция, Финландия, Франция, Холандия признаха Гуайдо за временен президент, отбелязва АФП.

Още миналата седмица европейски дипломати подчертаха, че се чака общоевропейско решение в подкрепа на Гуайдо, но признаването му зависи от националните правителства. Именно такава позиция е била заложена и в становището на ЕС, което бе блокирано от Рим.

На 23 януари Хуан Гуайдо (35 г.) се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, а държавният глава Николас Мадуро (56 г.) определи тази стъпка като опит за преврат и не се поддаде на западни призиви да насрочи нови избори.

Освен от големите западноевропейски страни Гуайдо е признат от САЩ, Канада, Австралия, Израел и повечето латиноамерикански съседи.

Социалистът Мадуро пък се ползва с подкрепата на Русия, Китай, Иран, Турция, КНДР, както и с поддръжката на Боливия, Мексико, Уругвай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Мадрид и Лондон признаха Гуайдо за президент

Мадрид призна днес венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за действащ президент на латиноамериканската страна, предаде АФП. Испанският премиер Педро Санчес посочи, че правителството му настоява Гуайдо бързо да свика нови избори. Решението..

публикувано на 04.02.19 в 11:36
Дмитрий Песков

Русия осъди намесата на Европа във Венецуела

„Стремежът да се легитимира опитът за узурпиране на властта във Венецуела е пряка намеса във вътрешните работи на страната, което не спомага за мирно решение на кризата“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости...

публикувано на 04.02.19 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес,..

публикувано на 09.05.24 в 19:23