Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият премиер е заплашен от нова еврорегулация

Андрей Бабиш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изправен пред процедура за конфликт на интереси според затегнатите европравила, чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш може да стане първата жертва на новата регулация на ЕС, предаде АФП.

Бабиш, който е вторият по богатство чех, е заподозрян, че е запазил собствеността над конгломерата „Агроферт“, въпреки че официално я е предал на тръстов фонд, за да се съобрази със закона.

Той вече е изправен пред обвинения у дома за измама с еврофондове в размер 2 милиона евро, за да построи луксозната си ферма „Щъркелово гнездо“ край Прага през 2007-2008 г.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и нарича подозренията „очерняща кампания“ на политическите си противници.

Отделни процедури срещу обаче са задействани заради жалби на антикорупционната организация „Трансперънси Интернешънъл“ и на опозиционната Пиратска партия.

„Агроферт“ получава евросубсидии, чешки субсидии и участва в обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези сегменти“, твърди Давид Ондрачка, шеф на чешкия филиал на „Трансперънси Интернешънъл“.

Миналия септември организацията и Пиратската партия поискаха от Европейската комисия да се произнесе по въпроса и институцията изпрати одитори да проверят бизнеса на Бабиш като междувременно спря фондовете за „Агроферт“. Окончателната „присъда“ на ЕК се очаква през април.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Чешкият премиер Андрей Бабиш

Доклад на ЕС уличава чешкия премиер в конфликт на интереси

Ключово становище на правната служба на ЕС уличава министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш в конфликт на интереси като ръководител на правителството и неговия бизнес, предаде АФП. Очаква се документът, видян от агенцията, да окаже..

публикувано на 01.12.18 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на..

публикувано на 12.09.24 в 09:37

Стачка на белгийското летище Шарлероа

Днес е обявена 24-часова стачка на летище Шарлероа в Белгия. Това е летището в близост до Брюксел, на което кацат и нискобюджетните компании, летящи от София. "Всички полети, заминаващи и пристигащи на летище Шарлероа, са отменени", съобщи..

публикувано на 12.09.24 в 09:34
Един от плажовете в Поморие

Успешен морски сезон. Остават въпросителни за наемането на чужденци от трети страни

Близо 2 милиона лева трябва да бъдат осигурени, за да се увеличи капацитетът на консулските ни служби в трети страни извън ЕС , от които България чака работници в сферата на туризма. Това заяви  бившият служебен министър на туризма, а сега..

публикувано на 12.09.24 в 09:31

Ново противопожарно звено ще работи в Плевен. Откриха участък в "Сторгозия"

С поредица от събития в Плевен отбелязват  Седмица та  на пожарната  безопасност . В навечерието на  професионалния празник на служителите от Г лавна дирекция "Противопожарна  безопасност и защита на населението" в града..

публикувано на 12.09.24 в 09:20

Пентагонът отпусна близо 1,2 млрд. долара за производство на ракети AMRAAM, включително и за България

Министерството на отбраната на САЩ възложи на американската компания "Рейтиън" (Raytheon) договор на стойност почти 1,2 млрд. долара за производство на ракети "въздух-въздух“ тип AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), включително и за..

публикувано на 12.09.24 в 09:05
Георги Киряков

Георги Киряков: ДПС е от системните партии, които изградиха този модел на власт

ДПС е от системните партии по време на целия преход, които изградиха този модел на властови взаимоотношения между отделните партии и между партиите и държавата. Това обясни пред БНР политологът Георги Киряков. Електронното заявление от 00.05..

публикувано на 12.09.24 в 09:00