Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за тенора Миньо Минев

На 5 февруари 2019 г. отбелязахме 100-годишнината от рождението на един от големите български тенори - Миньо Минев. И въпреки че цялата му кариера премина на сцената на Старозагорската опера, той е известен и обичан в  цялата страна - пял е в спектакли на всички български оперни театри и навсякъде остави спомен с красивия си лиричен глас и сърцато изпълнение.Т ой и като човек беше много скромен и сърдечен, спомням си го - всяка година, когато с екипите на Радиото ходех в Стара Загора, винаги идваше в студиото и много мило разговаряше с нас, интересуваше се от всичко.

Миньо Минев е роден на 5 февруари 1919 година в Сливен. “В нашето семейство всички обичаха музиката - споделя в интервю в пресата той - Баща ми свиреше на флейта, майка ми пееше - имаше много хубав глас, а сестра ми акомпанираише на китара. Всяка вечер след работа ние си правехме импровизирани домашни концерти. В тези решаващи години имах шанса да попадна на добри вокални педагози - първоначално работех със Стойко Диков, а после и с големия  наш певец Петър Райчев. В актьорско отношение имах също късмет - попаднах на такъв творец като режисьора Драган Кърджиев“.

Така Миньо Минев започва кариерата си - отначало като хорист в Старозагорската опера, а на 28 ноември 1947 г. е дебютът му театъра, в ролята на Никола от операта „Гергана“ на Маестро Атанасов. В следващите години, вече като солист на операта, той подготвя репертоар, а през сезона 1955/1956 специализира в Болшой театър при диригента Борис Хайкин и режисьора Борис Покровски. С тях подготвя ролите на Алфред от „Травиата“ на Верди и Ленски от “Евгений Онегин“ на Чайковски. Изявява се с успех  на сцената на прочутия театър и в много руски градове. След завръщането си отново поема теноровия репертоар на Старозагорската опера. Пее над 40 роли - от най-лиричните, като Алмавива, Фентон, Алфред (над 200 пъти), Надир, Джералд, Ернесто, през лирико-спинтовите, като Херцога, Ричард, Каварадоси, Йеник, Пинкертон (повече от 100 пъти), до драматичните Дон Хосе, Габриеле Адорно, пя с успех и комични роли.

В интервю в пресата Миньо Минев споделя: "Обичам всичките си герои, защото с тях съм живял на сцената - с едни по-кратко, с други - като Алфлред и Пинкертон, например, цял живот. Но особено ми бяха близки онези образи, които носят лирико-романтично начало - Алмавива и Ленски, Алфред и Карлос. Много обичам Ричард от „Бал с маски“.

Миньо Минев умира на 8 ноември 1984 г. в Стара Загора. Талантът му наследява неговата дъщеря - известната българска певица Стефка Минева.

Чуйте Подробности от биографията на певеца и негово изпълнение от 1959 г. в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25