Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден казус с анонимна псевдосоциологическа агенция

Боряна Димитрова: Фалшивите агенции са част от проблема фалшиви новини

Фалшивите данни водят до хаос, брожение и дезориентация в публичното пространство

Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Феноменът фалшиви социологически агенции е част от по-големия проблем за фалшивите новини. Това каза пред "Хоризонт" социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. В разговор, посветен на псевдосоциологията тя изтъкна, че „най-големият грях и най-голямата опасност от този тип изследвания е, че те всяват съмнения във всеки и във всичко". 

"Напрежението, хаосът, несигурността в обществото е най-големият грях на подобна информация", подчерта Димитрова. Тя коментира появата на агенция „Барометър“ – България, която има Фейсбук страница, водеща към празен сайт и невъзможността да се установи контакт с когото да било. "Това е поредният казус в нашата 20-годишна практика. През годините са се появявали много такива агенции-фантоми."

Според социолога трите съществени белега на псевдоагенциите се припокриват с характеристиките на фалшивите новини. Първо имаме анонимен източник, зад който не стои конкретно лице, посочи Боряна Димитрова:

„Анонимен източник без лице, без биография, без идентичност. Ние не срещаме тези хора нито на конференции, нито в университетите, нито в бизнеса.“

Втори важен белег на фалшивите агенции е излизането от анонимното пространство на фейсбук страницата и преминаването в мейнстрийм медиите, не само в жълтите, но и в основните медии - „защото данни на подобни агенции се тиражират в много медии“.

Пагубното въздействие на фалшивите данни е същото като на фалшивите новини

Според Боряна Димитрова както журналистите проверяват традиционните си източници на информация, така трябва да проверяват и източниците на социологически данни.

„Ако журналистиката е недобросъвестна и цитира данни, въпреки че не знае кой стои зад тях, тогава пагубното въздействие на тези фалшиви данни ще е същото, както и на фалшивите новини.“

И третият елемент – макар да не са решаващи, тези фалшиви данни могат да имат съществено влияние - „върху формирането на мнението, върху избора за кого да гласуваш, върху социалното познание.“

Фалшивите данни са примамливи, защото е трудно разобличаването им

"Именно фактът, че социологическите данни са обобщени данни, а не индивидуални данни, прави толкова примамливо разпространението на тези фалшиви данни, защото никой не може директно да ги изобличи“, заяви Боряна Димитрова.

Основният негативен ефект идва от това, че те поставят под съмнение всеки и всичко – точно като фалшивите новини, отбеляза тя. „В момента, в който вие наситите пространството с фалшиви данни, тогава започва един хаос, едно брожение, една дезориентация на хората какво реално се случва.“

Категорично трябва да има регистър на социологическите агенции, смята Боряна Димитрова.

Една професионална асоциация в подобни случаи на фалшиви агенции може да има само етична роля, тя не може да санкционира, но е редно да реагира, когато забележи подобни неща, допълни Мила Минева, член на УС на Българската социологическа асоциация и преподавател по социология в Софийския университет.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отведоха кандидат-депутат в полицията, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 07:29

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че с американския президент Джо Байдън ще преодолеят различията си за войната в Ивицата Газа.   "Често сме се разбирали, но сме имали и неразбирателства. Успявали сме да ги преодолеем. Надявам се, че ще можем да ги преодолеем сега, но ние ще направим, каквото трябва, за да защитим страната си. Това означава..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори. 8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори..

публикувано на 10.05.24 в 05:16
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети изненадващо посети казарма в графство Хемпшър

Британският крал Чарлз Трети, който се завърна към обществените си ангажименти, направи изненадващо посещение в казарма в графство Хемпшър. По време на посещението кралят се пошегува с войниците, че са го "пуснали да излезе от клетката", визирайки доскорошната му изолация след диагностицирането с раково заболяване. Той посети 3-то Кралско училище по..

публикувано на 10.05.24 в 05:09

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14